Meny

Kastet gjennom t-banedøren

Angrepene i London den 7. juli 2005 kostet 52 mennesker livet. Nå forteller overlevende og slektninger i en rekke britiske rettshøringer om det som skjedde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daniel Biddle så selvmordsbomberen detonere bomben. Mistet beina, ett øye og milten.
Fakta terrorangrepene i London 7. juli 2005

*7. juli 2005: En serie terroraksjoner gjennomføres i sentrum av den britiske hovedstaden London:

*Kl. 08.49 (britisk tid): Eksplosjon rundt 100 meter inn i T-banetunnelen på Metropolitan Line ved stasjonen Liverpool Street. Åtte døde, inkludert bombemannen.

*Kl. 08.56: Eksplosjon i T-banetunnelen mellom stasjonene King's Cross og Russel Square. 27 døde, inkludert bombemannen.

*Kl. 09.17: Eksplosjon på et tog på vei inn på T-banestasjonen Edgware Road. Blåste hull i en vegg og traff et annet tog. Sju personer døde, inkludert bombemannen.

*Kl. 09.47: Eksplosjon på en buss i nærheten av Tavistock Place. 14 drept i og rundt bussen, inkludert bombemannen.

*Kl. 12.10: Journalister finner en nettside der en gruppe med forbindelse til al-Qaida tar på seg skylden for angrepene.

*21. juli: En ny planlagt terroraksjon i London mislykkes. Fire små sprengladninger som ble utløst samtidig på tre T-banestasjoner og en buss, var ment å utløse større bomber, men de fungerte ikke etter planen. Fem menn er tiltalt for aksjonen, rettssaken er berammet til september.

 

(Kilde: NTB)

31-år gamle Daniel Biddle satt på t-banen rett ved en av selvmordsbomberne som angrep i London den 7 juli 2005.

Han mistet begge bena, ett øye, milten og store mengder blod i angrepet. Biddle lå seks uker i koma, og var den hardest skadde personen som overlevde.

I dag beskrev ham for retten hva som skjedde, melder den britiske avisen The Independent.

- Blåste meg opp i luften

«Banen kjørte inn i t-bane tunnelen.. Jeg så meg rundt, samtidig så han [selvmordsbomberen] opp og jeg så en rask bevegelse. Deretter kom et stort hvitt lys. Det kom en lyd som den før man forsøker å stille inn en radio. Jeg følte vognen jeg satt i utvidet seg raskt, for så å trekke seg sammen igjen. Eksplosjonen blåste meg opp i luften, gjennom dørene på vognen og inn i tunnelen», sa han.

Han våknet opp på sporet, der en del av den eksploderte døren holdt ham nede. Hans første tanke var at han hadde «falt av toget».

Fikk hjelp av t-banefører

«Det var da jeg forsøkte å bevege meg, men jeg kunne ikke. Og det var da støvet og røyken la seg, og lydene kom, at jeg skjønte at noe ille hadde skjedd. Jeg var livredd av å ha sett det jeg hadde sett, og jeg trodde at jeg skulle dø. Så jeg skrek så høyt jeg kunne for å få hjelp» sier Biddle.

Han ble hjulpet av passasjeren Adrien Helli, som kunne førstehjelp, en t-bane sjåfør som ikke var på jobb og en lege, som hjalp til med å få ham til sykehuset.


Var for sen til jobb

Helli, som tjenestegjorde for den australske hæren i Kosovo, forteller at å bestemme hvem han skulle hjelpe var den hardeste avgjørelsen han noensinne har tatt.

Han hørte Biddle skrike fra utenfor vognen og gikk gjennom pøler av blod for å nå frem til ham. Deretter brukte han sitt eget belte og skjorte for å bremse blødningene til Biddle.

Daniel Biddle fortalte at han hadde våknet av migrene den dagen, og derfor vært sent ute på vei til jobb.

«Du har lidd så mye, og din overlevelse er en inspirasjon» uttalte dommeren. Hun hedret også Adrien Helli for hans handlekraft i situasjonen.

Daniel Biddle håper nå å representere Storbritannia i Paralympics i 2012.

Populært