Meny

Slik etterforskes ambassadesaken

Rød Ungdom demonstrerer mot USAs ulovlige overvåking utenfor den amerikanske ambassaden.Overvåkingen har pågått i nesten ti år fra sjette etasje i den såkalte Handelsbygningen ved siden av den amerikanske ambassaden. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Østfold jobber videre med avhør og tekniske undersøkelser i ambassadesaken. Spesialenheten for politisaker holdes orientert underveis.
Fakta ambassadesaken:

* Den amerikanske ambassaden skal i nesten ti år ha drevet overvåking og registrering av personer i Norge. Ifølge TV 2 har mellom 15 og 20 personer, mange med bakgrunn fra norsk politi og forsvar, arbeidet døgnet rundt med overvåkingen.

* USA bekrefter overvåkingen, men sier den ikke retter seg mot nordmenn eller Norge og at det ikke er snakk om etterretning. Hensikten med den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU) var kun å holde ambassaden med oppsikt, ifølge amerikanske myndigheter.

* Den innsamlede informasjonen skal ha blitt rapportert inn til Security Incident Management Analysis System (SIMAS), et webbasert, globalt system, utviklet av USAs utenriksdepartementet og driftet av Bureau of Diplomatic Security.

* Enhver person eller kjøretøyer som anses som mistenkelig skal så langt som mulig identifiseres og registreres i systemet.

* Ifølge USA har norske myndigheter vært informert om virksomheten, men verken UD eller Justisdepartementet vil bekrefte at de kjente aktivitetene.

(Kilde: TV 2, NTB)

– Politiet vil ikke kunne gå inn på vårt mandat, så det har vært kontakt mellom oss og politimesteren i Østfold, sier Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til NTB.

– Dersom det framkommer opplysninger som innebærer at ansatte i politiet har handlet på et vis som kan medføre straffansvar, vil Spesialenheten jobbe videre med disse spørsmålene. Det er vi overens om, sier Presthus.

Spesialenheten er etterforsknings- og påtalemyndighet i saker der en ansatt i politi eller påtalemakt kan ha begått en straffbar handling i tjenesten. Den såkalte ambassadesaken omfatter flere personer med tilknytning til politiet eller Politiets sikkerhetstjeneste.

Avhør

Politimester Beate Gangås sier det ennå ikke har vært foretatt avhør av nordmennene som jobbet med overvåking for den amerikanske ambassaden.

– Men etterforskningen er godt i gang, og vi henter inn informasjon fra mange hold. Det omfatter for eksempel tips, samtaler med politiet, TV 2 og gårdeier. Det krever forberedelser å gjennomføre gode avhør, sier Gangås til NTB.

Østfold-politiet har heller ikke snakket med den amerikanske ambassaden ennå, men er i dialog med Utenriksdepartementet for å opprette kontakt.

Overvåkingen skal ha pågått i nesten ti år fra sjette etasje i bygningen ved siden av den amerikanske ambassaden. En rekke nordmenn med fartstid i politiet og Forsvaret jobbet på oppdrag av USA med å kartlegge folk som befant seg utenfor ambassadebygningen.

Ifølge ambassaden er det snakk om «kontraovervåking», gjennom den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU), som amerikanerne hevder verken er et hemmelig program eller en etterretningsenhet.

– Vi vil se hvem som ser på oss, sa Timothy Moore ved ambassadens kommunikasjonsavdeling til NTB i helgen.

Han understreket at «vanlige borgere» ikke har noe å frykte, heller ikke de som har demonstrert mot USA.

Tekniske undersøkelser

Etter ordre fra Riksadvokaten ble etterforskningen i den såkalte ambassadesaken satt ut til Østfold politidistrikt. Habilitetsproblematikk og ønsket om å unngå personlige bindinger gjør at etterforskningen ikke er lagt til Oslo. Hensikten med etterforskningen er å bringe på det rene om ulovlig overvåking har funnet sted.

I helgen har politiets teknikere undersøkt lokalene som skal ha blitt benyttet i den såkalte Handelsbygningen i Parkveien.

– Ytterligere tekniske undersøkelser vil bli foretatt ved behov, opplyser Østfold politidistrikt.

Ansvaret for etterforskningen er lagt til Sentral Etterforsknings- og Utlendingsenhet (SEUT) i Østfold politidistrikt, en enhet som til daglig etterforsker organisert kriminalitet og økonomisk kriminalitet.

– Etterforskningsgruppen er tverrfaglig sammensatt, og blir styrket av andre ressurser i politidistriktet ved behov, heter det i pressemeldingen. Det er straffelovens paragraf 91a politiet nå skal vurdere om er brutt. Denne gjør det straffbart å samle inn opplysninger til fordel for en fremmed stat.

Populært