Meny

Willoch: – Må akseptere at overvåking rammer uskyldige

Kåre Willoch presenterer sin nye bok på Cappelen Damm mandag Foto: Berit Roald / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener nordmenn er nødt til å akseptere at de blir overvåket, selv om de er uskyldige.

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener nordmenn er nødt til å akseptere at de blir overvåket, selv om de er uskyldige.

Overvåkingstemaet ble brakt på bane i forbindelse med at hans nye bok, «Erfaringer for fremtiden», et utvalg artikler fra de siste ti årene, ble presentert mandag.

– For å finne de skyldige, må vi lete i vide kretser, men de som blir overvåket uten grunn, skal ikke påføres noen skade, sier Willoch.

Han understreker at han er helt enig i at de som blir urettmessig overvåket, skal ha erstatning.

– Må beskytte seg selv

Den tidligere statsministeren trekker fram at land må ha rett til å beskytte seg, og han vil ikke ta avstand fra overvåkingen som USAs ambassade står bak, før han vet om den er ulovlig eller lovlig.

– Det finnes ambassader i Oslo som kan være utsatt for terroristforsøk, også fra andre enn norske borgere. Jeg anerkjenner at slike ambassader har et særskilt beskyttelsesbehov, sa han på en pressekonferanse i forbindelse med boklanseringen.

Les også: Politiet ber USA om navn på SDU-medlemmer

Mener overvåkerne risikerer straff for «fare»

Han legger vekt på at alle fremmede makter må opptre i samsvar med norsk lov, men understreker samtidig at mange etter hans mening har vært litt for raske med å konstatere at loven er brutt.

Kritiserer Lund-kommisjonen

Willoch var statsminister i tiden rett før og da Arne Treholt ble arrestert. Han tar de hemmelige tjenestene varmt i forsvar og retter et angrep mot Lund-kommisjonen, som han mener har vært med på å skape et uriktig bilde. Willoch avviser blant annet at overvåkingen av medlemmer i AKP (m-l) eller NKP var ulovlig slik Lund-kommisjonen mente. Willoch kaller kommisjonens syn «utillatelig naiv».

Ifølge Willoch ga instruksen overvåkingspolitiet rett til å overvåke daværende AKP fordi partiet gikk inn for væpnet revolusjon og NKP fordi partiet mottok pengestøtte fra en fremmed makt.

Les også: - Samlet opplysninger om svensker i eget SDU-register

Willoch er ikke i tvil om at det er en voksende risiko for at det innenfor Norges grenser kan finnes personer eller vokse fram nettverk som ønsker å tjene andre samfunns interesser.

– Og Vestens betydelig evne til å skape problemer der andre folkeslag bor, og tankeløs ringeakt for andre religioner, bringer oss nærmere kollisjoner mellom kulturer. Det viktigste vi kan gjøre for å hindre at det fører til større ulykker, er å fjerne årsakene til den fornedrelse mange fremmede føler at Vesten er ansvarlig for, skriver Willoch.

Les også: Treholt-spaner sentral i overvåkingsgruppen

Men siden det ikke er mulig å få dette til på kort sikt, understreker han behovet for dyktig etterretning, både innenfor og utenfor Norges grenser. (©NTB)

Populært