Meny

Mann (49) mistenkt for seksuelle overgrep mot eldre

Politiadvokat Tor Arvid Bruskeland på mandagens pressekonferanse i politihuset i Stavanger i forbindelse med at en 49 år gammel mann er pågrepet og siktet for seksuelle overgrep mot et titalls eldre i Rogaland. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har pågrepet en mann fra Stavanger-området.

– Mannen ble pågrepet etter henvendelse fra pårørende som har hatt mistanke om at deres nærmeste er blitt utsatt for overgrep. Han er siktet for overgrep mot flere eldre i alderen 80 til 90 år, sa politiadvokat Tor Arvid Bruskeland i Rogaland politidistrikt på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Overgrepene skal ha skjedd både i og utenfor institusjoner.

Mannen er mistenkt for overgrep mot eldre av begge kjønn. Bruskeland vil ikke være mer eksakt enn å si at det dreier seg om et titall personer.

– Det er så langt noe usikkert over hvor langt tidsrom disse overgrepene har funnet sted. Det kan dreie seg om et lengre tidsrom, sier politiadvokaten.

Pågrepet i forrige uke

49-åringen fra Stavanger-området ble pågrepet 28. oktober, og ble i Stavanger tingrett dagen etter varetektsfengslet i fire uker. Han er tidligere ikke kjent av politiet.

Bruskeland opplyser at mannen er ansatt i privat virksomhet. Han er ikke tilknyttet eldreomsorgen.

– Så langt er det ingenting som tyder på at han har hatt kontakt med de fornærmede gjennom stilling eller posisjon. Det er private forhold vi snakker om, sier Bruskeland.

49-åringen skal ifølge politiet ha hatt tilknytning til flere av de fornærmede over tid. Politiet utelukker ikke at flere av de personene som er blitt utsatt for overgrep er demente.

Siktede er avhørt og skal ifølge politiet ha erkjent seksuelle krenkelser. Han er foreløpig siktet etter straffelovens paragraf 200 som omhandler seksuell handling med noen som ikke har samtykket til det.

Sjekkes

Mannen blir nå sjekket opp mot et tilfelle av grov voldtekt. I november i fjor ble en kvinne i 70-årsalderen utsatt for en grov voldtekt i Klepp i Rogaland. Gjerningsmannen er aldri tatt av politiet.

– Mannen som nå er pågrepet, vil bli sjekket opp mot denne saken, sier lensmann Hans Kyllingstad i Klepp til NRK.

Politiet sikret den gangen DNA-spor etter mannen som utførte voldtekten mot den eldre kvinnen.

Kontakttelefon

Direktøren for oppvekst og levekår i Stavanger, Per Haarr, har fått vite at flere institusjoner i byen er berørt.

– Dette er en tragedie. Vi må ha en konkret oversikt så fort som mulig. Så snart vi vet mer, må vi sende informasjon til pårørende og ansatte, sier Haarr til NTB.

Kommunen oppretter nå en kontakttelefon for ansatte og pårørende.

– Folk som har behov for støtte kan ringe telefonen til Livskrisehjelpen i Stavanger. Dersom de ikke får svar der, kan de ringe legevakten, sier Haarr.

Han understreker at folk først og fremst må henvende seg til politiet dersom de vet noe som kan gjelde denne saken.– På lengre sikt vil kommunen gå gjennom våre rutiner for å se om det fins tiltak som kan settes i verk for å forebygge slike hendelser, sier Haarr.

Populært