Meny

Har gjort hud om til blod

Forsker Marilyne Levadoux-Martin ved det kanadiske universitetet McMaster opererer maskinen som er brukt til å isolerer stamceller fra mennesker. Foto: McMaster Stem Cell and Cancer Research Institute

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanadiske forskere har lykkes med å gjøre menneskehud om til blod. – Veldig interessant, mener direktør i Bioteknologinemnda.
Mer om saken

Stamcelle: Celle som kan være opphav til andre celletyper i kroppen, det vil si en slags «opphavscelle».

Pluripotent stamcelle: Stamcelle som kan bli til alle typer celler.

Kilde: Bioteknologinemnda

Forskningsdirektør Mick Bhatia har ledet studien. (Foto: McMaster)Forskningsdirektør Mick Bhatia har ledet studien. (Foto: McMaster)

(ABC Nyheter): Hudstamceller fra voksne mennesker kan gjøres om til blod, ifølge banebrytende ny forskning.

Det er forskere ved det kanadiske forskningsinstituttet McMaster som står bak studien, som er publisert i tidsskriftet Nature.

- Vi har stamceller i omtrent alle vev. Og hvis det er slik at vi kan bruke hud, som vi har såpass mye av og som er så lett tilgjengelig, og omprogrammere det til en helt annen vevstype med stor suksess, så er det virkelig en gledelig nyhet, sier Sissel Rogne, direktør i Bioteknologinemnda, til ABC Nyheter.

Uten mellomledd

Studien viser at det går an å gjøre hud om til blod uten noe mellomledd der man gjør hudstamcellene om til pluripotente stamceller. (Se boks til høyre)

Forskerne ser for seg at man i fremtiden kan bruke denne metoden til å lage blod som man trenger i forbindelse med operasjoner, kreftbehandling eller lignende, fra pasientens egen hud.

- Vi har nå vist at dette fungerer når vi bruker menneskehud. Vi vet hvordan det virker og vi tror vi fortsatt kan forbedre prosessen. Vi skal nå jobbe med å utvikle andre typer menneskeceller fra hudceller, sier forskningsdirektør Mick Bhatia ved McMaster ifølge en pressemelding.

- Viktig prinsipp

Sissel Rogne i Bioteknologinemnda mener dette er et svært interessant funn, selv om hun ser begrenset nytte av det å gjøre hud om til blod:

- Det overordnede prinsippet, at man kan gjøre hud om til annet vev, er viktig.

- Akkurat når det gjelder blod er det relativt enkelt å finne en donor. Det vil jo ta ganske lang tid å lage nok blod til en bestemt pasient. Og som regel trenger man blod ganske raskt, så det er enklere å bruke blodbanken med blod fra andre mennesker.

- Men hvis man kan omprogrammere hudcellene til andre avanserte typer celler, som for eksempel nerveceller eller andre typer vev som det er vanskeligere å finne donorer til, så er dette en veldig interessant nyhet.

Ingen etiske betenkligheter

Ifølge Rogne er det heller ingen etiske betenkeligheter ved denne typen behandling: 

- Det som har vært diskutert mest av etisk problematiske spørsmål er dersom man enten bruker celler fra befruktede egg eller aborterte fostre. Det å bruke hud fra voksne mennesker er ikke noe etiske problematisk i det hele tatt, sier hun til ABC Nyheter.

De kanadiske forskerne regner med å sette igang med kliniske forsøk, altså forsøk der de tester metoden på mennesker, allerede i 2012.

Les mer om helse i ABC Nyheter

Populært