Meny

Politiet ber USA om navn på SDU-medlemmer

Politiet, her ved politimester i Østfold Beate Gangås, ber USA om hjelp i arbeidet med å spore opp de øvrige medlemmene av etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet ber USA om hjelp i arbeidet med å spore opp de øvrige medlemmene av etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU).

Politiet kjenner navnene til Treholt-etterforsker Leif Karsten Hansen og tre andre medlemmer av SDU, men vil ha oversikt over resten. Søndag var derfor politiet i kontakt med den amerikanske ambassaden via Utenriksdepartementet, skriver Dagbladet.

– Vi har nå fått kontaktpersoner på ambassaden som vil få en direkte henvendelse, sier politimester Beate Gangås i Østfold politidistrikt.

Østfold-politiet har fått i oppdrag å etterforske saken ettersom flere av de involverte skal ha bindinger til politimiljøet i Oslo.

USA har imidlertid trolig ingen plikt til å bistå med navn på de 13-14 medlemmene av SDU hvis identiteten ikke er kjent, ifølge avisen.

Les også: Starter avhør av SDU-ansatte mandag eller tirsdag

Starter avhør

Gangås sier at Hansen skal avhøres i forbindelse med sin rolle som grunnlegger av SDU-gruppen. Etterforskerne skal også avhøre tidligere antiterrorsjef i Politiets overvåkingstjeneste Olaf Johan Johansen, Delta-veteran Per Ivar Borseth og Kripos-topp Ivar Follestad.

– Vi jobber nå med å lage en liste over de personene vi ønsker å avhøre, og i hvilken rekkefølge de skal avhøres. Avhørene setter vi i gang med så raskt som mulig, vi snakker om i begynnelsen av uken, sa Gangås til NTB søndag ettermiddag.

Søndag sikret politiet spor i lokalet i Handelsbygningen der gruppen holdt til.

Les også: Mener overvåkerne risikerer straff for «fare»

Lønn

Aftenposten skriver mandag at verken ligningskontor eller andre norske myndigheter med letthet skulle finne ut hvem som jobbet for den amerikanske ambassaden. Avisen har fått bekreftet at ansatte fikk utbetalt lønn på sjekker fram til 2002.

En tidligere ansatt ved ambassaden, som sluttet i 2000, sier at ligningsmyndighetene ikke fikk opplysninger fra ambassaden. Han sier at ingen førte opp beløpet i selvangivelsene.

– Ambassaden utbetalte svart, sier han.

Hansen vedgår at ambassaden benyttet «litt forskjellige betalingsformer», men sier det var før gruppen ble opprettet.

– Det var forskjellige betalingsformer, men om betalingen var svart eller grå, vet jeg ikke noe om, sier han.

Han sier at han oppførte sin lønn på ligningen.

Timothy Moore ved ambassadens kommunikasjonsavdeling kan ikke kommentere påstandene om lønnsutbetaling fordi spørsmålet aldri er kommet opp, og fordi han ikke vet, sier han. (©NTB)

Populært