Meny

– Har valgt de undertryktes side

Raftoprisen 2010 ble søndag tildelt den katolske biskopen José Raúl Vera Lopéz, som blant annet har engasjert seg sterkt for migranter på vei gjennom Mexico til USA. Prisutdelingen skjedde på Den Nasjonale Scene i Bergen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biskop José Raúl Vera Lopéz har valgt de undertryktes side, framholdt lederen i priskomiteen i Raftostiftelsen, Siri Gloppen, da hun delte ut Raftoprisen i Bergen søndag.

Den 65 år gamle mexicanske biskopen Raúl Vera har vært i Norge den siste uken. Under prisutdelingen på Den Nationale Scene søndag ble han hyllet for sitt arbeid for menneskerettigheter og undertrykte grupper i hjemlandet.

Hjelper mennesker

Lederen i priskomiteen viste til at prismottakeren blant annet har engasjert seg sterkt for migranter. Det er mennesker fra land lenger sør som er på vei til USA i håp om en bedre framtid. Mange av dem utsettes for overgrep når de reiser gjennom Mexico.

– Don Raúl arbeider politisk for å sikre migrantenes rettigheter. Men han engasjerer seg også for enkeltpersoner som trenger hjelp straks. Han har hjulpet til med å etablere to sikre oppholdssteder som har hjulpet 40.000 migranter, sa Gloppen.

Narkotikakamp

Biskop Raúl Vera har engasjert seg i kampen mot narkotikakartellene som får stadig mer makt i Mexico.

Gloppen viste til at han samtidig retter sterk kritikk mot myndighetene for deres brutale framgangsmåte som setter lov og rett til side. Han krever at kampen mot narkotikaindustrien må føres med bruk av lovlige midler, og peker på at de sosiale forholdene i Mexico må bedres for å svekke grunnlaget for narkotikakartellene. Kritikken har ikke gjort biskopen populær blant politikere og myndighetspersoner.

– Krever mye mot

Gloppen sa at prisvinneren kritiserer makthaverne på et solid grunnlag av sosial og politisk analyse og moralsk overbevisning.

– Dette gjør du i en situasjon der det å være en kritisk røst krever stort mot, sa hun.

Raftoprisen ble delt ut for 24. gang søndag. Biskop Raúl Vera er den foreløpig siste av en lang rekke menneskerettighetsforkjempere fra hele verden som har mottatt prisen.

Under prisutdelingen var det en rekke kulturinnslag, og tradisjonen tro ble prisvinneren hyllet med et fakkeltog gjennom Bergens gater etter seremonien på Den Nationale Scene. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært