Meny

Starter avhør av SDU-ansatte mandag eller tirsdag

Avhørene av personene som har vært tilknyttet overvåkingsgruppa SDU vil starte i begynnelsen av uka, sier politimester i Østfold Politidistrikt Beate Gangås. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Østfold undersøkte i helgen lokalene der den omstridte SDU-enheten har drevet overvåking. Mandag eller tirsdag starter avhør av personene som har vært involvert.

– Vi jobber nå med å lage en liste over de personene vi ønsker å avhøre, og i hvilken rekkefølge de skal avhøres. Avhørene setter vi i gang med så raskt som mulig, vi snakker om i begynnelsen av uka, sier politimester Beate Gangås i Østfold politidistrikt til NTB søndag ettermiddag.

Hun forteller at en rekke politifolk i hele helgen har jobbet med innhenting av informasjon og kartlegging av fakta med tanke på å iverksette teknisk og taktisk etterforskning.

– Vi har blant annet vært i lokalene i den aktuelle bygningen der gruppa holdt til, sier Gangås.

Les også: USA: – Vi følger svensk lov

Straffbart

Det var partiet Rødt som fredag anmeldte flere navngitte polititjenestemenn som ifølge TV 2 har drevet ulovlig overvåking av nordmenn for den amerikanske ambassaden.

Formelt omfatter anmeldelsen brudd på straffelovens paragraf 91a, som gjør det straffbart å samle inn opplysninger til fordel for en fremmed stat.

Les også: - Treholt-spaner sentral i overvåkingsgruppen

Mellom 15 og 20 personer skal ha vært tilknyttet den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU). Blant disse er den tidligere politiinspektøren og antiterrorsjefen i Politiets Overvåkingstjeneste Olaf Johan Johansen (71), tidligere politiavdelingssjef i Oslo politidistrikt Gunnar Tveit (63) og Ivar Follestad (70) som tidligere har jobbet som politiavdelingssjef i Kripos.

Både disse og mannen som var med å etablere SDU sent i 2000, Treholt-etterforskeren Leif Karsten Hansen (72), må belage seg på å møte til avhør hos Østfold-politiet en av de nærmeste dagene.

– Vi prøver nå å avdekke hvor mange som har vært involvert, hvem de er, hva de har arbeidet med og om noe av dette har vært straffbart, sier Gangås.

Tror ikke bevis er tapt

Advokat Harald Stabell har uttrykt frykt for at viktige bevis i saken går tapt når politiet drøyer med å kalle inn de involverte personene til avhør. Stabell mener de kan ha snakket og rådført seg med hverandre og dermed tilpasset eventuelle forklaringer.

– Saken har versert i media en stund. Tatt situasjonen som foreligger i betraktning, har vi ikke sett det som noen nødvendighet for oss å gå til ytterligere skritt enn det vi allerede har gjort for å sikre bevis, sier Beate Gangås.

Gangås ønsker ikke å si noe om størrelsen på den sammensatte etterforskningsgruppa som skal etterforske overvåkingssaken.

– Vi benytter de ressursene vi mener er nødvendig for å foreta en fullstendig etterforskning med sikte på å avdekke om det har skjedd noe straffbart. Vi drar veksel på etterforskere som både skal foreta avhør og gjennomføre teknisk etterforskning, sier hun.

Muntlig beskjed

Beate Gangås fikk muntlig beskjed om å innlede etterforskning av statsadvokat Jørn S. Maurud i Oslo fredag kveld. En etterforskningsenhet som skal jobbe med saken ble satt sammen umiddelbart.

Beate Gangås har tidligere vært politimester i Politidirektoratet og fungerte som assisterende politidirektør i 2005, mens overvåkingen ved USAs ambassade angivelig var i full gang.

Det er habilitetsproblematikk og ønsket om å unngå personlige bindinger som gjør at etterforskningen er satt ut til Østfold politidistrikt. Mange av de involverte i ambassadesaken har tidligere vært ansatt ved ulike politietater i Oslo. (©NTB)

Populært