Meny

Valgutfallet i Burma gitt på forhånd

Det rapporteres om moderat oppmøte til det første parlamentsvalget i Burma på 20 år. Foto EPA / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to partiene som støttes av militærjuntaen i Burma går mot en sikker seier i parlamentsvalget som fordømmes av en hel verden.

Statskontrollerte medier annonserte søndag de første resultatene fra valget. Som ventet vinner de fleste kandidatene fra de to juntastøttede partiene. Endelige resultater er ikke ventet før om flere dager.

Ifølge den Oslo-baserte radiokanalen Democratic Voice of Burma var deltakelsen på mellom 45 og 60 prosent i det første valget i landet på 20 år.

Leder Inger Lise Husøy i Den norske Burmakomiteen sier til NTB at valget i landet på kort sikt ikke kommer til å ha noe å si for den politiske situasjonen i landet.

– Politiske endringer skjer ikke via nasjonalforsamlingen. Juntaen vil uansett sikre sin egen makt, sier Husøy, som mener valget har vært preget av frykt.

– For 20 år siden hadde folk et håp, nå er det frykten som har rådet, sier hun.

Les også: – Valget i Burma ikke rettferdig

– Ikke rettferdig

Organiseringen av valget er blitt skarpt kritisert. En firedel av setene i nasjonalforsamlingen er reservert hæren, og regimestøttede kandidater har fått store fordeler i valgkampen. To partier som støttes av det militære kan være ganske sikre på å stikke av med seieren i valget.

– Valget som finner sted i Burma nå er alt annet enn fritt og rettferdig, sa den amerikanske presidenten Barack Obama søndag under et besøk i India. Han er for tiden på rundreise i Asia, og første stopp er India, et av Burmas naboland.

Kilder som nyhetsbyrået TT snakket med i grensebyen Mae Sot i nabolandet Thailand rapporterer om utstrakt juks under valget. Det skal blant annet ha gått til ved at representanter for juntaens parti USDP har samlet inn velgeres legitimasjon og deretter avgitt stemme for alle sammen.

Støre kritisk

Heller ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fornøyd med måten valget gjennomføres på.

– Myndighetene har ikke fulgt det internasjonale samfunnets gjentatte oppfordringer om å løslate Aung San Suu Kyi og alle andre politiske fanger. De har heller ikke tillatt valgobservatører, noe som er talende for valgets demokratiske kvalitet, sier utenriksminister Støre, som for tiden er i Indonesia.

Utenriksdepartementet opplyser at norske myndigheter ved ambassaden i Bangkok er til stede i Burma under valget for å følge situasjonen.

Boikotter valget

Demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi, som har sittet i husarrest det meste av tiden siden forrige valg i 1990, kommer ikke til å delta i valget.

Hun og hennes parti NLD boikotter stemmegivningen. Obama ba søndag burmesiske myndigheter om å sette henne fri.

En japansk journalist som forsøkt å ta seg inn i landet via grensen mot Thailand søndag, er pågrepet, opplyser burmesiske myndigheter.


Populært