Meny

Presset øker mot Berlusconi

Italias statsminister Silvio Berlusconi bes om å gå av for Italias verdighets skyld. Foto: Reuters / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Silvio Berlusconis argeste politiske rivaler og tidligere partifelle, Gianfranco Fini, ber Italias skandaleombruste statsminister om å gå av.

– Hvis Berlusconi vil vise sin kjærlighet til Italia, vil det korrekte være å gå av og starte nye regjeringsforhandlinger, sa Fini på et massemøte for sitt nyetablerte parti Framtid og frihet søndag formiddag.

Fini ble i juli ekskludert fra regjeringspartiet PDL, som han i 2008 stiftet sammen med Berlusconi.

Siden da har statsministeren mistet stadig flere tilhengere til Finis fløy i nasjonalforsamlingen, og flere sentrale personer i regjeringen har blitt medlemmer i Finis parti.

De siste skandaleoppslagene i italienske medier der statsministeren er involvert, hjelper heller ikke på situasjonen, mener Fini.

Skandaler

Han kom med en rekke hentydninger til den siste runden i mediene der Berlusconis privatliv fortsetter å skape skandalepregede oppslag.

– Moralsk forfall, sa Fini, og siktet til at Berlusconi skal ha betalt en nattklubbdanser i tenårene over 7.000 euro (56.000 kroner) på en fest i hans private villa utenfor Milano tidligere i år.

Berlusconi svarte på kritikken etter avsløringene med å si at «det i det minste er bedre å like vakre jenter enn å være homo.»

Først ute med å kreve Berlusconis avgang etter avsløringen var opposisjonsleder Pier Luigi Bersani, som leder det demokratiske partiet PD.

I slutten av oktober ba han statsministeren om å gå av for Italias verdighets skyld.

– Berlusconi kan ikke fortsette ett minutt lenger i den offentlige rollen han har forrådt på en slik usømmelig måte, sa Bersani.

– Vil ikke gå

Etter Finis tale søndag sa minister for infrastruktur Altero Matteoli at Berlusconi ikke har noen intensjoner om å gå av, og at en regjeringskrise er det siste Italia trenger.

Politiske kommentatorer i Italia mener Berlusconi motsetter seg nye forhandlinger fordi det er langt fra sikkert at han vil klare å samle støtte til en ny regjering med seg selv som statsminister.

Fini mener på sin side at det nåværende samarbeidet mellom høyre og sentrum har gått ut på dato.

– Regjeringen har mistet kontakten med det som folket føler, frykter og drømmer om, hevdet Fini i sin tale. Han sier også at hans Framtidsparti bare vil støtte en ny Berlusconi-regjering dersom PDL går med på et økonomisk program som skal hjelpe de sørlige delene av landet og få ned arbeidsledigheten. Fini krever også at det gjennomføres valgreform.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært