Meny

Presset øker mot Berlusconi

Italias statsminister Silvio Berlusconi bes om å gå av for Italias verdighets skyld. Foto: Reuters / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Silvio Berlusconis argeste politiske rivaler og tidligere partifelle, Gianfranco Fini, ber Italias skandaleombruste statsminister om å gå av.

– Hvis Berlusconi vil vise sin kjærlighet til Italia, vil det korrekte være å gå av og starte nye regjeringsforhandlinger, sa Fini på et massemøte for sitt nyetablerte parti Framtid og frihet søndag formiddag.

Fini ble i juli ekskludert fra regjeringspartiet PDL, som han i 2008 stiftet sammen med Berlusconi.

Siden da har statsministeren mistet stadig flere tilhengere til Finis fløy i nasjonalforsamlingen, og flere sentrale personer i regjeringen har blitt medlemmer i Finis parti.

De siste skandaleoppslagene i italienske medier der statsministeren er involvert, hjelper heller ikke på situasjonen, mener Fini.

Skandaler

Han kom med en rekke hentydninger til den siste runden i mediene der Berlusconis privatliv fortsetter å skape skandalepregede oppslag.

– Moralsk forfall, sa Fini, og siktet til at Berlusconi skal ha betalt en nattklubbdanser i tenårene over 7.000 euro (56.000 kroner) på en fest i hans private villa utenfor Milano tidligere i år.

Berlusconi svarte på kritikken etter avsløringene med å si at «det i det minste er bedre å like vakre jenter enn å være homo.»

Først ute med å kreve Berlusconis avgang etter avsløringen var opposisjonsleder Pier Luigi Bersani, som leder det demokratiske partiet PD.

I slutten av oktober ba han statsministeren om å gå av for Italias verdighets skyld.

– Berlusconi kan ikke fortsette ett minutt lenger i den offentlige rollen han har forrådt på en slik usømmelig måte, sa Bersani.

– Vil ikke gå

Etter Finis tale søndag sa minister for infrastruktur Altero Matteoli at Berlusconi ikke har noen intensjoner om å gå av, og at en regjeringskrise er det siste Italia trenger.

Politiske kommentatorer i Italia mener Berlusconi motsetter seg nye forhandlinger fordi det er langt fra sikkert at han vil klare å samle støtte til en ny regjering med seg selv som statsminister.

Fini mener på sin side at det nåværende samarbeidet mellom høyre og sentrum har gått ut på dato.

– Regjeringen har mistet kontakten med det som folket føler, frykter og drømmer om, hevdet Fini i sin tale. Han sier også at hans Framtidsparti bare vil støtte en ny Berlusconi-regjering dersom PDL går med på et økonomisk program som skal hjelpe de sørlige delene av landet og få ned arbeidsledigheten. Fini krever også at det gjennomføres valgreform.

Populært