Meny

Sarpsborg lekte seg til opprykk

Øyvind Hoås (f.v.) og Haris Jay i duell underveis i kampen Sarpsborg08-Alta søndag ettermiddag. Foto: Linn Cathrin Olsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sarpsborg er tilbake i det gode fotballselskap etter en knusende 4-0-seier over Alta søndag.

Utgangspunktet var enkelt for sarpingene. Med seier over laget fra nord var opprykket fra 1. divisjon sikret, mens erkerival Fredrikstad, uansett resultat i bortekampen mot Bryne, måtte ut i kvalifisering.

– Dette er en enorm lettelse. Vi har klart noe som er over all forventning. Det er surrealistisk, og det betyr ekstremt mye for byen. Det har gått 36 år siden vi sist spilte i eliteserien, og det er lenge, sa Sarpsborg-trener Roar Johansen til NTB.

– Vi trenger nok to til fire nye spillere neste år. Det betyr ikke at vi skal bytte ut noen av dem vi har, men vi må ha flere å spille på. Det blir helt klart morsommere å spille mot Rosenborg enn mot Ranheim når vi først skal til Trondheim.

Sarpsborg stadion var fylt til randen av optimistiske supportere som allerede etter fire og et halvt minutt kunne slippe jubelen løs da Bryne scoret på straffe.

Men Sarpsborg ville stå for festen selv, og etter en smånervøs åpning viste de blå hvorfor de kun har tapt én kamp på hjemmebane denne sesongen.

Martin Wiig, som også i fjor var sentral da laget jaget opprykk, dro seg fri på høyrekanten og serverte Michael Røn som enkelt stanget inn 1-0 fra kort hold.

Tvilsom straffe

Sarpsborg hadde aldri slått Alta (seks kamper), men Aasmund Bjørkans gutter hadde ingenting å spille for og heller ikke så mye å stille opp med mot sultne østfoldinger.

Like før pause kom nådestøtet da hjemmelaget ble tildelt straffespark etter en tvilsom hands. Michael Røn var iskald i duellen med Gary Hogan, og Sarpsborg kunne gå i garderoben med en komfortabel 2-0-ledelse. Samtidig hadde Fredrikstad utlignet på Jæren, men det skulle vise seg ikke å ha noen som helst betydning.

For da det hele skulle avgjøres var Sarpsborg-laget utilnærmelig. Alta yppet seg riktignok ved et par anledninger, men da Øyvind Hoås ble lagt i bakken og Giæver satte sitt annet straffespark i mål i det 71. minutt, var det jubeleksplosjon på stadion. Sju minutter før slutt sørget Røn for toppingen av opprykkskaka da han banket inn en retur fra skrå vinkel.

Laget uten en eneste heltidsansatt og et budsjett på om lag 17 millioner har levert en imponerende, bunnsolid sesong med svært få feilskjær.

Søndag kom belønningen. Og den smakte kanskje enda bedre enn da sarpingene sendte Fredrikstad ned i 1. divisjon for om lag et år siden.

36 lange år

Sarpsborgs befolkning har vært sultefôret på elitefotball. Byens fotballstolthet, som den gang het Sarpsborg FK, rykket ned fra det gode selskap i 1974.

For øvrig det samme året som Richard Nixon gikk av som amerikansk president etter Watergate-skandalen og Norges bidrag i Melodi Grand Prix, «Hvor er du?» med Anne-Karine Strøm, fikk tre poeng og endte på delt sisteplass.

Tre poeng holdt imidlertid i lange baner søndag. Totalt er det blitt 54 denne sesongen, og hele 33 av dem er kommet på hjemmebane. Både Ranheim, Sogndal og erkerival Fredrikstad har måttet reise hjem med halen mellom beina fra Sarpsborg i løpet 2010.

En formidabel sesongavslutning la grunnlaget for opprykket. Laget har nemlig spilt sju kamper uten tap siden 0-3-nederlaget hjemme mot Strømmen 19. september. I samme periode snublet Fredrikstad to ganger, blant annet mot nettopp Alta.

Dermed kunne Sarpsborgs tapre semiproffer sprette opprykkschampagnen. Laget rykker opp sammen med Sogndal, mens FFK må ut i kvalifisering mot Løv-Ham, Hønefoss og Ranheim.

Populært