Meny

– Valget i Burma ikke rettferdig

En mann står foran valgplakater i Burmas hovedstad Rangoon. Foto: Reuters/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag går velgerne i Burma til urnene. Militærjuntaen har sørget for at det er så godt som umulig for opposisjonen å vinne, og USAs president Barack Obama sier valget er alt annet enn rettferdig.

Organiseringen av valget er blitt skarpt kritisert. En fjerdedel av setene i nasjonalforsamlingen er reservert hæren, og regimestøttede kandidater har fått store fordeler i valgkampen.

– Valget som finner sted i Burma nå vil bli alt annet enn frie og rettferdige, sa den amerikanske presidenten Barack Obama søndag under et besøk i India. Han er for tiden på rundreise i Asia, og første stopp er India, et av Burmas naboland.

Parlamentsvalget er det første i landet på 20 år.

Støre kritisk

Heller ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fornøyd med måten valget gjennomføres på.

– Myndighetene har ikke fulgt det internasjonale samfunnets gjentatte oppfordringer om å løslate Aung San Suu Kyi og alle andre politiske fanger. De har heller ikke tillatt valgobservatører, noe som er talende for valgets demokratiske kvalitet, sier utenriksminister Støre.

Utenriksdepartementet opplyser at norske myndigheter ved ambassaden i Bangkok er til stede i Burma under valget for å følge situasjonen.

Boikotter valget

Demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi, som har sittet i husarrest det meste av tiden siden forrige valg i 1990, kommer ikke til å delta i valget. Hun og hennes parti NLD boikotter stemmegivningen. Obama ba søndag burmesiske myndigheter om å sette henne fri.

Bevæpnede vakter i militærkjøretøy kjørte gjennom gatene i den tidligere hovedstaden Rangoon valgdagen. Også i stemmelokalene var det militære til stede.

(©NTB)

Populært