Meny

Tiltalte hadde våpenlisens

Politi og pressefolk utenfor et av åstedene for de mange skyteepisodene som har preget Malmö denne høsten. Foto: Johan Nilsson (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 38 år gammel mann som er mistenkt for skyteepisodene i Malmö er pågrepet.
FAKTA om Malmö-saken

* Lørdag 6. november ble en 38 år gammel mann pågrepet, mistenkt for drap og drapsforsøk i forbindelse med en rekke skyteepisoder i Malmö det siste året.

* Politiet har etterforsket skyting mot minst 16 personer. I flere av tilfellene er det samme våpenet brukt, et grovkalibret håndvåpen.

* Alle bortsett fra ett av ofrene for skytingen har innvandrerbakgrunn. Alle skyteepisodene fant sted i mørket.

* Politiet anser drapet på en 20-årig kvinne 10. oktober i fjor som det første tilfellet. Kvinnen var etnisk svensk, men var sammen med en 21-årig mann med innvandrerbakgrunn. Mannen ble såret, men overlevde angrepet. (©NTB)

Mannen som politiets innsatsstyrker pågrep under en større aksjon i går kveld er mistenkt for mord og mordforsøk, og antas å ligge bak flere av de tilfeldige skyteepisodene i byen den siste tiden, melder Sydsvenskan.

På en en pressekonferanse søndag ettermiddag utredet representanter for politiet og de svenske myndighetene om pågripelsen og arbeidet videre.

Politimester Ulf Sempert, sjef for Malmö-politiet, åpnet pressekonferansen med å understreke at politiet fortsatt kommer til å være til stede i byens gater, parker og sykkelstier for å bidra til å øke tryggheten for byens innbyggere, men også fordi de vil innhente flere potensielle tips om skytingene.

- Malmös boerne bør få en positiv følelse av dette.

Mistenkt for overlagt drap

- Jeg kan bekrefte at jeg besluttet å pågripe en 38-år gammel mann som ble pågrepet ved 18.30-tiden i går. Han er mistenkt for et overlagt drap 10. oktober i fjor, og for syv drapsforsøk i perioden oktober i fjor til oktober i år. Vi mener det er skjellig grunn til mistanke, fortalte statsadvokat Solveig Willstad.

Den pågrepne er svensk statsborger og har hatt lisens på to forskjellige våpen. Men han erklæres seg ikke skyldig.

- Den mistenkte nekter for å ha gjort noe kriminelt.

Det skal være tips fra allmennheten som har fått politiet interessert i den mistenkte. Politiet ville ikke svare på spørsmål fra salen om hvor lenge de har hatt den mistenkte i fokus.

Fokus på konkrete skyteepisoder

Etterforskningsleder Börje Sjöholm, forteller at politiet i første omgang konsentrerer seg om de konkrete tilfellene som den anholdte 38-åringen er mistenkt for å stå bak, og at de først når dette arbeidet er gjort vil kunne utvide etterforskningen til å vurdere om han kan ha vært involvert i flere av skyteepisodene.

- Vi kan ikke gå inn på hvilke skyteepisoder vi etterforsker, men vi skal utrede om den mistenkte har fått hjelp av en eller flere andre, sier Sjöholm.

Han sier også at det har vært en fremgang i etterforskningen, men om det er den riktige fremgangen gjenstår å se.

Den mistenkte 38-åringen skal være ukjent for politiet før han ble pågrepet i går. De vil ikke si noe om det har vært spanet på mannen tidligere.

Politimester Sempert avbryter pressekonferansen og meddeler forsamlingen om at en ny pressekonferanse vil bli satt opp på tirsdag.

19 skyteepisoder

Pågripelsen av 38-åringen skal ha gått for seg uten dramatikk. Han er mistenk for å ha skutt og drept 20 år gamle Trez West Persson i oktober 2009, som antas å være det første offeret. Hun var etnisk svensk, men hun var sammen med en mann med innvandrerbakgrunn. 21-åringen hun var sammen med ble også truffet, men slapp fra det med livet i behold.

Den pågrepne knyttes foreløpig til åtte av i alt 19 tilfeldige skyteepisoder på ikke-vestlige innvandrere i den sydsvenske byen den siste tiden. Én person er drept og åtte personer er kommet til skade i skytingen.

Torsdag forrige uke ble en annen mann pågrepet etter en skyteepisode i bydelen Lindängen 20. oktober. Men den hendelsen settes ikke i sammenheng med serien av skyteepisoder i Malmö, der ofrene for skytingen har vært innvandrere.

Politiet har ment at en og samme person står bak ugjerningene, og det samme våpenet har blitt benyttet i flere av tilfellene.

Populært