Meny

USA: – Vi følger svensk lov

Sveriges justisminister Beatrice Ask opplyste på en pressekonferanse på Rosenbad i Stockholm lørdag at også den amerikanske ambassaden i Sverige skal ha overvåket svenske statsborgere uten regjeringens kjennskap. Foto: Fredrik Persson / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA benekter at svenske borgere er blitt ulovlig overvåket. – Løgn, mener svensk jussprofessor, som hevder overvåkingen kan regnes som spionasje.

«Den amerikanske ambassaden i Stockholm har i likhet med andre amerikanske ambassader et program for å avdekke mistenkelige aktiviteter rundt våre bygninger som en del av normale sikkerhetsforanstaltninger for å garantere sikkerheten for vårt personell og våre gjester», skriver ambassaden i en pressemelding.

Ambassaden gjentar at den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU) verken er en hemmelig enhet eller et etterretningsprogram, og skriver at de respekterer svensk lov.

Ifølge professor i rettsvitenskap ved universitetet i Göteborg, Dennis Töllborg, har USA gjort alt annet enn å følge loven.

- På grensen til statskupp

– Det finnes en logikk i at de gjør dette. Problemet er bare at det ikke er tillat, sier Töllborg til Aftonbladet.

Til nyhetsbyrået TT sier Töllborg at det kan dreie seg om spionasje hvis amerikanerne har overvåket svensker utenfor ambassadeområdet.

– Hvis man selger ut svenske statsborgere til en utenlandsk makt er det forræderi, på grensen til statskupp, hevder han.

Hvis sikkerhetspolitiet Säpo har visst om den påståtte overvåkingen, noe de selv avviser, så har svenske myndigheter på den andre siden operert utenfor sitt mandat, mener jussprofessoren.

En tidligere ansatt ved den amerikanske ambassaden i Stockholm hevder all informasjon fra spaningen ble lagret i et eget register. Svenske myndigheter sier de ikke visste om overvåkingen.

Mannen, som vil være anonym, hevder at den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU), som er avslørt i Norge, også opererer i Sverige.

Gruppen skal ha holdt til i lokaler utenfor ambassaden, og det meste ble rapportert:

– Alt kunne være av verdi. Alt fra hudfarge, klær, hårfarge, hårlengde, hårtype, alder, og hva slags språk de snakket. Alt mulig, sier kilden til TV4.

Les også: - Treholt-spaner sentral i overvåkingsgruppen

Den tidligere ambassadeansatte skal ha rapportert via telefon til en annen gruppe som besto av personer fra amerikanske myndigheter. All innsamlet informasjon ble deretter lagret i et spesielt register.

Visste ingenting

Sveriges justisminister Beatrice Ask fikk sent fredag kveld bekreftet fra det svenske sikkerhetspolitiet Säpo at det har foregått spaning ved ambassaden og andre steder i Stockholm hvor ambassaden har hatt virksomhet, opplyser Ask.

Opplysningene har kommet fram gjennom kontakt mellom ambassaden og Säpo. Det skal være snakk om overvåking av samme type som ved USAs ambassade i Oslo.

– Ifølge de opplysningene vi har fått er det blitt tatt forholdsregler for å øke sikkerheten tilknyttet lokaler der den amerikanske ambassaden har virksomhet, sier Ask til nyhetsbyrået TT.

Les også: Overvåking også i Sverige

Møte med UD

Verken justisdepartementet eller sikkerhetspolitiet visste om overvåkingen, som ifølge justisministeren skal ha pågått siden 2000. Overvåkingen i Norge skal ha startet samme år, ifølge TV 2.

– Dette er nytt for meg. Det har ikke vært noen indikasjoner som har gjort at jeg kunne hatt kjennskap til dette, sier Ask til Aftonbladet.

En statssekretær i det svenske utenriksdepartementet var lørdag i møte med den amerikanske ambassadøren.

– De hadde en samtale om den virksomheten som har blitt bedrevet, sier Teo Zetterman ved UDs pressetjeneste til TT.

Hemmelig

Den tidligere ambassadeansatte sier han er overbevist om at overvåkingen skjedde med svenske myndigheters samtykke. Han forteller at han hadde kontakt med tre svensktalende menn i gruppen, men sier han har inntrykk av at gruppen var langt større.

– Identiteten på gruppen fikk jeg aldri rede på. Den skulle jo holdes så mørk og hemmelig som mulig, sier han til TV4.

Også Aftonbladet har snakket med den angivelige spaneren.

– Vi noterte opplysninger om alle som kunne være en trussel mot ambassaden. Det kunne være en bil som var parkert litt rart eller noen som fotograferte. Alt mistenkelig skulle rapporteres, sier han.

Ifølge kilden ble det daglig skrevet flere rapporter som ble overlevert til SDU. Ved demonstrasjoner ble folk rundt ambassaden også filmet og fotografert, hevder vedkommende.

Må være lovlig

Den svenske regjeringen er positiv til at land med et forhøyet trusselbilde gjennomfører egne tiltak for å redusere risikoen for angrep, men dette må skje i samsvar med svensk lov, og svenske myndigheter må orienteres, sier Ask.

– Vi går ut ifra at enkeltpersoner har blitt overvåket, sier hun.

Om overvåkingen er i strid med svensk lov, er fortsatt ikke avklart.

– Det er påtalemyndigheten som må ta stilling til dette, sier Ask, som betegner saken som alvorlig og understreker at det nå er viktig å få alle fakta på bordet i saken.

Norge ligger foran

Fredag besluttet den norske riksadvokaten at ambassadesaken i Oslo skal etterforskes av politiet.

– Norge ligger noen dager foran oss i håndteringen av saken, sier Ask.

Hun har ikke selv vært i kontakt med den amerikanske ambassaden, og vil ikke kommentere hvordan overvåkingen påvirker forholdet mellom USA og Sverige.

– Dette er et spørsmål som utenriksdepartementet må håndtere.

Pressetalskvinne ved det amerikanske utenriksdepartementet, Joanne Moore, henviser alle spørsmål om saken til tidligere uttalelser i den norske overvåkingssaken. (©NTB)

Populært