Meny

Milliardavtaler i India skal gi USA 50.000 nye jobber

USAs president Barack Obama holdt lørdag en tale ved hotellet Taj Mahal Palace, som sto i sentrum for terroraksjonen i Mumbai i 2008. Han hadde kona Michelle ved sin side. I alt 166 mennesker ble drept i den tre dager lange terroraksjonen i Mumbai. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama kunngjorde lørdag handelsavtaler verdt 10 milliarder dollar i India. Avtalene skal sikre 50.000 nye arbeidsplasser i USA.

Obama brakte nyheten under besøket sitt i Indias finanssentrum Mumbai lørdag, hvor presidenten tidligere på dagen besøkte ett av åstedene for terroraksjonen som kostet 166 mennesker livet i 2008.

– I India ser vi en mulighet for å selge våre eksportprodukter i et av de raskest voksende markedene i verden, sa Obama under en tale til amerikanske og indiske forretningsfolk.

– For Amerika er dette en jobbmesse. Vi er fast bestemt på å gjenoppbygge økonomien vår med et sterkere fundament for vekst, sa Obama, og rettet seg tydelig også mot velgerne hjemme i USA etter det sviende nederlaget for Demokratene under mellomvalget tidligere i uken.

Boeing-kontrakt

Forretningsavtalene i India er verdt til sammen 10 milliarder dollar (57 milliarder kroner), og inkluderer blant annet en kontrakt for den amerikanske flyprodusenten Boeing verdt 7,7 milliarder dollar.

Avtalene vil ifølge Obama føre til at 50.000 nye arbeidsplasser kommer til i USA, innenfor både teknologi og industri. Obama benyttet anledningen til å be India om å gjøre sitt for å redusere handelsbarrierer for alt fra detaljsalg til telekommunikasjon.

– Nye jobber og vekst kommer til land som senker barrierer for handel og investeringer, sa han.

Sammen mot terror

Kampen mot terrorisme sto også høyt på agendaen under Obamas besøk i Mumbai, som innledet en ni dager lang reise i Asia.

– Vi er på besøk her i dag for å sende et klart budskap om at USA og India står sammen i vår innsats for å sikre våre befolkninger ei framtid med sikkerhet og velstand, sa Barack Obama da han besøkte hotellet Taj Mahal Palace, som sto i sentrum for den tre dager lange terroraksjonen i Mumbai.

I dag er hotellet igjen i full drift, og det er blitt et symbol på indernes styrke og utholdenhet, sa Obama, som i sin tale siterte Indias første statsminister Jawaharlal Nehru:

– Vi vil aldri la denne frihetsfakkelen bli blåst ut, uansett hvor sterkt vinden blåser eller uværet stormer.

Taus om Pakistan

Terroristene bak angrepet skal ha blitt rekruttert av og fått opplæring og våpen hos den pakistanske islamistgruppen Lashkar-e-Taiba, som i sin tur er støttet av grupperinger innenfor militæret og etterretningen i Pakistan.

I sin tale i Mumbai unnlot Obama på sin side å nevne Pakistan, og en rekke indiske kommentatorer sa de ble overrasket over hvor mildt den amerikanske presidenten ordla seg.

– Det var en forsiktig tale. Taushet om Pakistan vitner om at Pakistan er en nøkkelalliert i USAs strategi overfor Afghanistan, og derfor stilles Pakistan ikke til ansvar, sa forsvarsanalytiker Mahroof Raza til nyhetskanalen Times Now.

Skjerpet sikkerhet

Sikkerheten i Mumbai var sterkt skjerpet i forbindelse med besøket. Det ble installert utstyr for å blokkere alle mobilsignaler i presidentens nærhet, et amerikansk krigsskip var på plass, og det var flyovervåking døgnet rundt.

Det ble også lagt ned forbud mot vanlig skipstrafikk, og turistfotografene som vanligvis holder til utenfor Taj Mahal-hotellet og monumentet Gateway of India, fikk klar beskjed om å holde seg unna.

De kommende dagene skal Obama og kona Michelle også besøke Indonesia, Sør-Korea og Japan. (©NTB)

Populært