Meny

Overvåking også i Sverige

Norge og Sveriges justisministre Knut Storberget og Beatrice Ask møttes i fjor for å diskutere politisamarbeid mellom de Norge og EU. Nå er begge land utsatt for ulovlig amerikansk overvåking. Foto: Mikael Andersson (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har foregått overvåking ved USAs ambassade i Stockholm av samme type som ved ambassaden i Oslo, sier Sveriges justisminister Beatrice Ask.

Etter kontakt mellom ambassaden og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo er det bekreftet at det har foregått spaning ved ambassaden og andre steder i Stockholm hvor ambassaden har hatt virksomhet, opplyser Ask. Det skal være snakk om overvåking av samme type som ved USAs ambassade i Oslo.

Den svenske regjeringen er positiv til at land med et forhøyet trusselbilde gjennomfører egne tiltak for å redusere risikoen for angrep, men dette må skje i samsvar med svensk lov, og svenske myndigheter må orienteres, sier Ask.

Verken justisdepartementet eller sikkerhetspolitiet er tidligere blitt orientert om overvåkingen, som ifølge justisministeren skal ha pågått i flere år.

Om overvåkingen er i strid med svensk lov, er fortsatt ikke avklart.

– Det er påtalemyndigheten som må ta stilling til dette, sier Ask, som betegner saken som alvorlig og understreker at det nå er viktig å få alle fakta på bordet i saken.

Hun har ikke selv vært i kontakt med den amerikanske ambassaden.

– Dette er et spørsmål som utenriksdepartementet må håndtere. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært