Meny

Diskuterer ny grunnlov

Helga Ingólfsdóttir (f.v.), Ragnheiður Valdimarsdóttir og Sigurbjörg G. Friðriksdóttir har lest den nå gjeldende grunnloven som hjemmelekse før dagens folkemøte. Foto: Thomas Olsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusen islendinger er i dag samlet for å diskutere ny grunnlov.

I 2011 skal Island få ny grunnlov, og i dag fikk tusen islendinger muligheten til å påvirke innholdet. Foto: Thomas OlsenI 2011 skal Island få ny grunnlov, og i dag fikk tusen islendinger muligheten til å påvirke innholdet. Foto: Thomas Olsen

REYKJAVIK (ABC Nyheter): Tilliten til Islands politikere er tynnslitt etter to år med krise. Men i dag får folket selv si sin mening om hvordan landet bør styres.

I forkant av møtet ble ett tusen invitasjoner sendt ut til tilfeldige folkeregistrerte islendinger.

Akkurat nå, og frem til klokken 19 i kveld norsk tid, er de samlet i sportshallen Laugardalshöll rett utenfor Reykjavik sentrum. Her skal de komme med forslag til den nye grunnloven som skal behandles neste år.

Den yngste deltageren er 18 år og den eldste 89. Deltagerne kommer fra alle kanter av øya, og representerer et gjennomsnitt av den islandske befolkningen.

Les også: Islandsk vri for ny grunnlov

Mer jantelov

- Jeg er veldig spent på hva som kommer til å skje. Jeg vet ikke en gang om vi trenger å endre grunnloven, jeg er ingen spesialist, sier Ragnheiður Valdimarsdóttir til ABC Nyheter mens hun sitter å leser i dagens grunnlov som har vært deltagernes hjemmelekse.

Aron Sölvi Ingason er en av møtets yngste deltagere. Han har ikke særlig tro på landets politikere, og mener folkemøtet er mer ett show fra myndighetenes side enn et tegn på at de bryr seg om landets innbyggere. Foto: Thomas OlsenAron Sölvi Ingason er en av møtets yngste deltagere. Han har ikke særlig tro på landets politikere, og mener folkemøtet er mer ett show fra myndighetenes side enn et tegn på at de bryr seg om landets innbyggere. Foto: Thomas Olsen

- Jeg syns vi bør få mer jantelov. Etter den økonomike kræsjen vi opplevde tror jeg det ville være sunt. De som er litt opp i systemet tror de er bedre enn de som jobber under dem. Og noen tjener enormt med penger, mens mange må stå i matkø hos veldedige organisasjoner. Forskjellene er blitt alt for store på Island, det er forferdelig å se på. Jeg håper dette møtet kan være med på å påvirke grunnloven slik at folk blir tatt bedre vare på.

36-åringen som til daglig jobber for det islandske postvesenet har tatt kjøreturen fra Stykkishólmur for å være med på møtet. Hun ser det som sin plikt å møte opp når hun først fikk invitasjonen.

Helga Ingólfsdóttir (64) fra Keflavik vil snakke om pensjonistenes og de arbeidslediges situasjon.

- De som har mindre enn gjennomsnittet har det ikke bra på Island nå, mener Ingólfsdóttir som selv er pensjonist.

Les også: Må bygge landet på nytt

Bryter menneskerettighetene

- Jeg vil se grunnloven mer i sammenheng med avtalene vi har med FN. Det er flere lover som blir brutt her. Hvis du er handikappet eller gammel får du ikke det du har rett til, mener Sigurbjörg G. Friðriksdóttir (42) som jobber som sosialpedagog.

- Mener du at myndighetene bryter menneskerettighetene på Island?

- Ja det gjør de. Men jeg vet ikke om de gjør det med vilje, eller av gammel vane.

Midt i salen fylt med runde bord og navigasjonsballonger møter vi en av de yngste deltagerne, 20 år gamle Aron Sölvi Ingason fra Mosfellbæ.

- Det føltes litt rart å bli invitert, det er jo spesielt å bli plukket som én av tusen blant 300.000. Jeg tror vennene mine ble litt misunnelig, ler han.

Les også: Drømmer om Nordens forente stater

- Bare et show

Men han tviler på at deres meninger om hvordan landet bør styres vil ha spesielt stor innvirkning på de islandske politikerne eller det videre arbeidet med ny grunnlov. Ifølge 20-åringen er folkemøtet kun et spill for galleriet.

- Jeg tror ikke vi har noen makt som helst. Dette er bare et show i myndighetenes regi. De kommer ikke til å legge vekt på noe av det vi sier. Men det er fortsatt viktig å møte opp. For hvis det viser seg at de ignorerer oss igjen så vil det garantert bli opptøyer senere.

Punkter som diskuteres i dag omfatter blant annet konstitusjonens grunnlag og begreper, organisering av den lovgivende og den utøvende makten, folkets demokratisk deltakelse, overlevering av statsmakt til internasjonale organisasjoner og behandling av utenrikspolitikk, samt landets miljøpolitikk.

Folkemøtet kommer i forkant av grunnlovstingvalget som finner sted 27. november. Her vil det gjennom personvalg velges en gruppe på 25-31 delegater som får som oppgave å forberede et forslag til en ny og revidert grunnlov for republikken Island, og skal ta innspillene som kommer fra dagens folkemøte til etterretning.

Populært