Meny

Britiske politikere på dødsliste

Denne uken ble Roshonara Choudhry (t.v.) dømt til livstid i fengsel for mordforsøk på Labour-politikeren Stephen Timms i mai. En ekstremistisk islamsk gruppe oppfordrer nå på sine hjemmesider sympatisører til å følge hennes eksempel. Foto: Metropolitan Police / Kirsty Wigglesworth (AP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA-basert ekstremist-nettsted oppfordrer til drap av britiske politikere som støttet Irak-krigen i 2003.

En islamistisk hjemmeside som inspirerte en kvinnelig britisk student til knivoverfall på et parlamentsmedlem, har utarbeidet en dødsliste over britiske parlamentsmedlemmer som stemte for Irak-krigen.

Nå oppfordres muslimer til å følge hennes eksempel.

Det som begynte som studinens eget isolerte forsøk på å myrde et britisk parlamentsmedlem med kjøkkenkniv, utvikler seg nå til et nytt og skremmende skrekkscenarie for Storbritannia og andre demokratiske land i Vesten, melder Berlingske Tidende.

Offentliggjorde dødsliste

Etter at kvinnen tidligere denne uka ble dømt til livsvarig fengselsstraff for mordforsøk, offentliggjorde den ekstremistiske islamistiske hjemmesiden RevolutionMuslim.com i går en dødsliste med navn på en rekke britiske poltikere.

Kriteriene for å havne på listen synes å være at de skal ha vært for krigen i Irak i 2003. Dødslisten inneholder både navn på aktive politikere og på tidligere parlamentsmedlemmer.

Det hele startet i mai da den muslimske studenten Roshonara Choudhry troppet opp på kontoret til den lokale Labour-politikeren Stephen Timms og sa at hun ønsket å snakke med ham. Da hun ble sluppet inn på kontoret trakk hun frem en kjøkkenkniv og klarte å stikke politikeren to ganger i kroppen før hun ble overmannet. Timms skal ha vært heldig som overlevde angrepet.

Var selv inspirert av nettstedet

Under politiavhør forklarte Choudhry, som til da var ukjent for politiet og som de ikke hadde knyttet til noen ekstreme islamistiske grupperinger, at hun hadde blitt inspirert av oppfordringene til hellig krig som RevolutionMuslim hadde fremmet på sine hjemmesider.

På nettstedet hadde hun blant annet lest artikler og sett videoklipp av al-Qaidas ideologiske innpisker Anwar Al-Awlaki, som opererer fra Jemen. Awlaki har forut for flere kjente terrorangrep fungert som inspirator og en slags personlig trener for terrorister, og hans navn står høyt på listen over terrorister som USA ønsker å likvidere.

I kjølvannet av episoden som fikk Choudhry til å angripe lokalpolitikeren, oppfordres nå andre muslimer til å «følge hennes eksempel ved å bruke kniven for hellig krig». Selv politikernes valgkretser nevnes, fulgt opp med sitater fra Koranen i et forsøk på å rettferdiggjøre angrep på ikke-muslimer.

Detaljerte beskrivelser

Hjemmesiden gir også instruksjoner og råd på hvordan parlamentsmedlemmene kan oppsøkes, og hvor det er enklest å møte på dem. Siden henviser attpåtil til en supermarkedkjede hvor egnede kjøkkenkniver kan kjøpes.

«Vi ber Allah om at hennes handling vil inspirere muslimer til å heve kniven for hellig krig mot dem som stemte for utallige voldtekter, mord, plyndringer og tortur mot sivile muslimer som en direkte konsekvens av at de stemte for krigen», skriver organisasjonen på hjemmesidene.

Det ekstremistiske nettstedet ligger på en server som er lokalisert i USA, men er knyttet til en rekke britiske hjemmesider som blant annet er drevet av den støttegruppen Al-Muhajiroun som ble forbudt i Storbritannia i januar med begrunnelsen at den oppfordret til religionshat. Al-Muhajiroun har organisert demonstrasjoner i forbindelse med parader arrangert for hjemsendte britiske soldater fra Irak og Afghanistan. Deres sympatisører antas også å ha laget bråk under rettssaken mot Choudhry.

Vil stenge nettstedet

Den britiske etterretningstjenesten har kontaktet sine amerikanske kolleger for å finne ut om det er mulig å stenge hjemmesidene til RevolutionMuslim. YouTube har nylig fjernet et utvalg videoer fra Anwar Al-Awlaki fra portalen sin, angivelig fordi dødslistene skal ha blitt fremprovosert gjennom videoklipp som har vært lagt ut på YouTube.

Lederen av det britiske parlamentets sikkerhetsutvalg, Bernard Jenkin, er klar i sin tale når det kommer til hvem som står bak nettstedet:

- Å oppfordre til mord er helt klart en forbrytelse. Det er en forbrytelse i USA og det er en forbrytelse i Storbritannia, og jeg tror at hvis myndighetene kan finne ut hvem som er ansvarlige for hjemmesiden, vil de bli arrestert og få deres sak prøvet i en domstol, sier han til The Times.

Dødslisten fjernet

Lørdag morgen ble dødslisten som har vært publisert på RevolutionMuslim.com fjernet, men det britiske sikkerhetsutvalget forventer at flere lister vil dukke opp igjen - enten der eller på andre nettsteder med ekstremistisk innhold.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært