Meny

– Nordmenn har intet å frykte

Den amerikanske ambassaden i Oslo innrømmer nå den ulovlige overvåkningen, men sier at den ikke retter seg mot nordmenn. Foto: Aleksander Andersen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvåkingsenheten ved den amerikanske ambassaden retter seg ikke mot nordmenn. Den driver ikke etterretning, fastslår ambassaden.

– Vi beklager at en provoserende og unøyaktig rapport om utenriksdepartementets sikkerhetsprogram har skapt bekymring og uro blant våre venner, heter det i en offisiell uttalelse som ble sendt NTB fra den amerikanske ambassaden lørdag formiddag.

Ifølge Timothy Moore ved ambassadens kommunikasjonsavdeling har enheten kun til hensikt å observere mistenkelig aktivitet utenfor ambassadebygningen. Vanlige borgere har intet å frykte, ei heller de som har demonstrert mot USA, anfører han.

– Nei, vi er ikke interessert i dem, sier Moore.

– Kontraovervåking

Ifølge amerikanerne er den såkalte Surveillance Detection Unit (SDU) verken et hemmelig program eller en etterretningsenhet. SDU skal simpelthen avsløre overvåking av amerikanske utenriksstasjoner, og ble introdusert etter aksjonene mot ambassadene i Nairobi og Dar-es-Salaam i 1998, heter det.

– SDU retter seg ikke mot vertsnasjonen eller vertsnasjonens innbyggere. Det er bedre å beskrive dette som kontraovervåking. Vi vil se hvem som ser på oss, sier Moore til NTB.

Han understreker at overvåkingen kun retter seg mot mennesker som har til hensikt å skade ambassaden og de som jobber der.

– I mange tilfeller har det vist seg at slike angrep er nøye planlagt. De samme menneskene kom gjentatte ganger for å ta bilder og observere på forhånd. Det er slike aktiviteter som bekymrer oss, sier han.

Moore avviser at nordmennene som jobbet eller jobber for ambassaden har drevet telefonavlytting eller overvåking av e-post og elektronisk kommunikasjon.

– Absolutt ikke. Det er ikke programmets hensikt.

– Så disse menneskene har bare holdt ambassaden under oppsikt?

– I grunnen, ja.

Fortsatt ansatt

Pressetalsmannen vil ikke kommentere om amerikanerne fortsatt overvåker ambassaden i Henrik Ibsens gate.

– Er tidligere norske politi- og forsvarsansatte fortsatt ansatt av den amerikanske ambassaden?

– Vel, vi hadde en enhet og de er ansatte, så jeg vil svare ja på det spørsmålet.

Etter det NTB forstår hadde ambassaden til hensikt å avgi uttalelsen fredag, men avklaringen med Washington tok noe lengre tid enn forutsatt.

– Dette er et forsøk på å svare på spørsmål fra pressen, men som vi har sagt tidligere, ønsker vi ikke å kommunisere med norske myndigheter gjennom pressen, sier Moore. Det har ikke vært nye møter mellom amerikanerne og norsk UD de siste par dagene, legger han til.

I uttalelsen understrekes det at Norge er en nær venn og alliert, at norsk lov respekteres og at USA står klar til å svare på ethvert spørsmål fra norske myndigheter.

– Men det tar noe tid å finne gode svar. Dette dreier seg om aktiviteter som strekker seg flere år tilbake, sier Moore. Han legger til at ambassaden ikke selv har registre som kan tenkes å inneholde svar på alle spørsmål i denne saken.

Moore vet heller ikke når overvåkingsenheten startet sin virksomhet, og vil ikke kommentere påstandene om at norsk lov er brutt.

– Vi søker etter svar på en rekke spørsmål, sier han. (©NTB)

Populært