Meny

Frykter raseopptøyer i California

Medlemmer fra den antirasistiske organisasjonen Black Riders Liberation Front samlet seg og skapte uro utenfor rettsalen i L.A. der saken mot en hvit politimann som skjøt en ubevæpnet svart mann i fjor skulle opp fredag. Foto: Mark Ralston (AFP Photo)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at en hvit politimann ble dømt til to år i fengsel for å ha skutt ned og drept en ubevæpnet svart mann, fryktes nye opptøyer på den amerikanske østkysten.

Johannes Mehserle (t.h.) ble i januar 2009 arrestert etter at en svart mann var skutt ned og drept første nyttårsdag samme år. Foto: Cathleen Allison. (AP Photo) Johannes Mehserle (t.h.) ble i januar 2009 arrestert etter at en svart mann var skutt ned og drept første nyttårsdag samme år. Foto: Cathleen Allison. (AP Photo)

En tidligere politibetjent fra San Franscisco ble fredag fengslet i to år etter å ha skutt ned og drept en ubevæpnet svart mann i Oakland i fjor.

Politimannen Johannes Mehserle (28) ble i juli funnet skyldig i uaktsomt drap på Oscar Grant (22) på første nyttårsdag 2009 i byen Oakland i det nordlige California.

Mild straff

Han kunne ha risikert fengsel i opptil 14 år, men dommer Robert J. Perry ved domstolen i Los Angeles tok hensyn til de 292 dagene han allerede har tilbrakt bak murene, og dømte Mehserle til to års fengselstraff.

Rettssaken ble flyttet til Los Angeles på grunn av rasistiske spenninger i Oakland-distriktet, men dusinvis av demonstranter hadde allerede samlet seg utenfor rettssalen i forkant av dommen, hvor de viste sin bekymring for at straffutmålingen skulle bli for mild.

1. januar i fjor rykket Mehserle ut etter rapporter om bråk på T-banen da han skjøt ned og drepte Grant. I sin forkklaring sa han at han hadde tenkt å bruke sin Taser (et elektrosjokkvåpen, red.anm.) mot Grant, men at han ved en feiltagelse trakk ut sin tjenestepistol.

Fanget på video

En kvinne legger ned et minnebrev foran bildet av Oscar Grant utenfor T-banestasjonen der han ble drept. Foto: Paul Sakuma (AP Photo)En kvinne legger ned et minnebrev foran bildet av Oscar Grant utenfor T-banestasjonen der han ble drept. Foto: Paul Sakuma (AP Photo)

Det dødelige skuddet, som altså ble avfyrt av en hvit politimann og traff en ubevæpnet svart mann, ble fanget på video og fikk enorm oppmerksomhet både på TV og Internett. Kringkastingen av opptaket som kom i kjølvannet av hendelsen førte til voldsomme opptøyer i Oakland-distriktet. Rasende innbyggere blokkerte gater, knuste butikkvinduer og satte fyr på rundt to dusin biler i tillegg til en politipatruljebil.

Episoden ble sammenlignet med Rodney King-opptøyene som fant sted i Los Angeles i 1992, der en svart mann ble banket opp av flere politimenn. Også denne hendelsen ble filmet og førte til store gateopptøyer.

Populært