Meny

Oslo-politiet kjente til overvåkingen

Oslo-politiet kjente til overvåkingen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet sier til TV 2 at de kjente til den amerikanske overvåkingen, men at de mente den ikke var ulovlig.

Fredriksen har ansvaret for ambassadesikkerheten i Oslo politidistrikt.

Politidistriktet ville fredag ikke uttale seg om saken, men i et intervju gjort av TV 2 før saken ble offentlig kjent, sier Fredriksen at politiet var kjent med at enkeltpersoner samlet inn opplysninger.

– Vi har sett enkeltpersoner til tid og sted som vi har oppfattet som observatører. Slik denne virksomheten er blitt oppfattet av oss, og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover. Men man kan velge å like eller mislike det, sier Fredriksen i intervjuet.

Ifølge VG Nett sier eks-Kripos-topp Ivar Follestad at han ikke drev med overvåking, men var ansatt som ambassadens bindeledd til norsk politi.

Vil etterforske saken

Riksadvokaten har besluttet å etterforske den såkalte ambassadesaken. Arbeidet settes ut til Østfold politidistrikt.

– Bakgrunnen er en helhetsvurdering av all informasjon som har tilflytt oss i løpet av dagen. Anmeldelsen fra Rødt er bare en del av dette, sier førstestatsadvokat Jørn S. Maurud i Oslo statsadvokatembeter til NTB.

Han vil ikke kommentere hva slags informasjon det er snakk om. Maurud leder den påtalemessige delen av saken, mens selve etterforskningen formelt er satt ut til Østfold-politiet.

– Ordren ble gitt muntlig nå i kveld og formaliseres på mandag, sier Maurud.

Drev overvåking for USA

Førstestatsadvokaten understreker at politiet foreløpig ikke har noen indikasjon på at det er begått straffbare handlinger, men sier politiet nå ønsker å komme til bunns i saken.

Rødt anmeldte tidligere fredag flere navngitte polititjenestemenn som ifølge TV 2 har drevet ulovlig overvåking av nordmenn for den amerikanske ambassaden.

Formelt omfatter anmeldelsen brudd på straffelovens paragraf 91a, som gjør det straffbart å innsamle opplysninger til fordel for en fremmed stat.


Populært