Meny

Stoltenberg: – Alvorlige påstander om overvåking

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er alvorlige påstander som har kommet frem i ambassadesaken. Foto: REUTERS/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil selv ikke ta opp ambassadesaken med amerikanske myndigheter under sitt besøk i USA.

– Nei, det er ikke naturlig. Jeg er her for et FN-møte i noen timer. Deretter skal jeg reise tilbake til Norge, men der har justisministeren satt i gang et omfattende arbeid, sier Stoltenberg til NRK.

Stoltenberg var i New York på fredag for å presentere en rapport om finansiering av klimatiltak i utviklingsland, men unnslapp ikke spørsmål om overvåkingssaken som preger det hjemlige nyhetsbildet.

Reagerte

Til tross for at USAs utenriksdepartement påstår at virksomheten har vært klarert med norske myndigheter, var saken ukjent for Stoltenberg inntil TV 2 brakte nyheten på onsdag.

– Jeg reagerte som alle andre. Dette er alvorlige påstander. Nettopp fordi det er alvorlige påstander er det viktig å komme til bunns i dem, sa statsministeren under et møte med norsk presse i New York, ifølge Aftenposten.no.

Må få fakta på bordet

Stoltenberg viser til at justisminister Knut Storberget (Ap) har bedt om at politiet og Politiets sikkerhetstjeneste kommer med en redegjørelse.

– I tillegg har utenriksministeren bedt om svar på en del spørsmål fra amerikanerne. Når vi har faktaene på bordet skal vi gjøre våre vurderinger. Lovbrudd er forbudt i Norge, og det er i så fall en sak for politiet og påtalemyndigheten, sier Stoltenberg.

Har ikke USA en rett til å sikre sine ambassader, spør Aftenpostens reporter.

– Det er rimelig. Men samtidig må norsk lov respekteres. Påstandene er at det pågått lovbrudd. Nå må vi få klarhet i det, sier Stoltenberg.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært