Meny

To moskeer rammet av blodige angrep i Pakistan

Sårede fraktes til sykehus etter fredagens selvmordsangrep mot en moské ved Peshawar. Foto: REUTERS / Fayaz Aziz / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare timer etter at minst 66 mennesker ble drept i et selvmordsangrep mot en moské i utkanten av Peshawar, smalt det på nytt i en moské bare to mil unna.

Elleve barn skal være blant de drepte. Den første bomben førte til at taket på moskeen raste sammen, noe som gjorde at ofrene ble fanget i den sammenraste bygningen.

Angrepet var det blodigste i området på to måneder og skjedde under fredagsbønnen i landsbyen Akhurwall i Darra Adam Khel-distriktet, ikke langt fra den pakistanske byen Peshawar.

Angriperen skal ha kommet inn bakdøra på moskeen mens om lag 300 mennesker var samlet for å be.

– Jeg hadde akkurat blitt ferdig med bønnene da det kom en stor eksplosjon. Det var veldig skremmende. Jeg vet ikke hva som skjedde siden, jeg bare falt, sier 15-åringen Mohib Ullah til Reuters.

Regjeringsvennlig

Det andre angrepet skjedde under kveldsbønnen i en moské i landsbyen Suleman Khel omkring 20 kilometer unna. Håndgranater ble kastet inn i moskeen, og minst fem personer skal ha blitt drept mens 21 ble såret.

Innbyggere i Darra Adam Khel graver graver slik at ofrene for moské-angrepet fredag kan stedes til hvile. Foto: REUTERS / K. Parvez / SCANPIXInnbyggere i Darra Adam Khel graver graver slik at ofrene for moské-angrepet fredag kan stedes til hvile. Foto: REUTERS / K. Parvez / SCANPIX

Tjenestemenn opplyser at moskeen er eid av en regjeringsvennlig forstander som kan ha vært mål for angrepet.

Videobilder fra sykehuset hvor ofre for det første angrepet fikk behandling, viste hylende kvinner, eldre menn i blodflekkede klær og et barn som ble trillet inn på akuttmottaket.

Taliban

En lokal leder la straks skylden på Taliban for angrepet i Akhurwall, og kort tid etter varslet den ytterliggående islamistgruppa at det var den som sto bak.

Akhurwall er hjemstedet til Wali Mohammad, mannen som i 2007 dannet en lokal milits for å kjempe mot Taliban.

De to gruppene har stadig vært i kamp med hverandre, men i år skal de ha inngått et slags kompromiss ved at det ble betalt såkalte blodpenger til Taliban, ifølge den lokale stammelederen Sahbar Khan Afridi.

Regjeringssoldater og halvmilitære styrker har imidlertid vært operative i området den siste tiden, og angrepet antas å være en hevn for at den lokale militsen har tillatt dette.

Graver i ruiner

Landsbyboere begynte straks etter angrepet å grave i ruinene slik at ofrene kunne gravlegges før solen gikk ned, slik den muslimske tradisjonen krever.

Dødstallet steg raskt og var fredag ettermiddag oppe i minst 66 personer.

Antall sårede ble anslått å være rundt 80. Mange var kritisk skadd, og både ambulanser og frivillige bidro til å bringe sårede til sykehuset i Peshawar.

I løpet av de siste tre årene har omkring 3.800 personer blitt drept i selvmordsangrep i Pakistan.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært