Meny

Lekket hemmelig video

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En video som ser ut til å fremstille kollisjonen mellom fartøy fra Kina og Japan ble postet på YouTube fredag.

Hendelsen har forverret den diplomatiske konflikten mellom de to landene.

Japansk kystvakt pågrep for to måneder siden kapteinen på en kinesisk tråler, etter at han skal ha kollidert med to av kystvaktens patruljebåter nær en omstridt øygruppe i Østkinahavet.

Her krasjer båtene

Pågripelsen utløste en strøm av protester fra Beijing.

Hendelsen ble filmet av kystvakten og har hittil bare blitt vist til statsminister Naoto Kan, sikkerhetsmyndigheter og enkelte parlamentsmedlemmer. Den ble ikke offentliggjort av frykt for at den skulle forverre krisen.

- Krise

- Jeg har en sterk følelse av krise fordi vår informasjonshåndtering ikke fungerer, sier Kan til journalister.

- Det er viktig for begge land at man møter krisen på en rolig måte, selv om det oppstår slike problemer.

Kina har kalt pågripelsen av kapteinen 8. september for «uriktig og ulovlig», og kommet med sterke protester. Disse fortsatte etter at Japan løslot kapteinen, og har utløst den største konflikten mellom de to asiatiske landene på flere år.

Tidlig fredag ble 44 minutter med videofilm som skal vise hendelsen postet på nettstedet YouTube, en uke før Japan skal være vert for et toppmøte for Asia-Stillehavslandene.

Ubekreftet

Japanske fjernsynsstasjoner viste klipp fra filmen i løpet av dagen, under antakelsen om at de er autentiske, men ingen myndigheter har foreløpig bekreftet dette.

YouTube-klippet ser ut til å vise den blå kinesiske båten som siden ble tatt i arrest av Japan. Den har merket Minjinyu 5179, og kolliderer med en japansk båt med grått skrog. En sort røyksky stiger opp fra patruljebåten.

Utenriksminister Seiji Maehara uttalte under en pressekonferanse: «Jeg tror det ble filmet av Kystvakten. Det er min antakelse etter å ha sett bildene».

Han sa den kinesiske ambassaden i Tokyo har ringt det japanske utenriksdepartementet for å forhøre seg om lekkasjen, og at Kina senere har «uttrykt bekymring i Tokyo og Bejing via diplomatiske kanaler».

Sensitiv

Hendelsen er sensitiv fordi begge sider gjør krav på de potensielt ressursrike småøyene, kjent som Diaoyus i Kina og Senkakus i Japan, samt de omkringliggende havområdene der hendelsen skjedde. Også Taiwan gjør krav på øygruppen.

Den tilsynelatende anonyme lekkasjen kommer etter at klassifiserte anti-terrordokumenter ble lekket på nett for bare få dager siden.

Sosialdemokratenes leder Mizuho Fukushima sier: «det er ekstremt problematisk i forhold til japansk sikkerhetskontroll dersom så viktige ting, som kan påvirke Japan og Kinas fremtid dramatisk, (…) kan lekkes så lett».

Maehara sier at «dersom Kystvaktens videoer ble lekket er det et tilfelle der regjeringsdokumenter ble lekket trass offentlige tjenestemenns forpliktelse til å holde på hemmeligheter. Det er i så fall kriminelt».

- Varsling

Tokyos frittalende konservative guvernør Shintaro Ishihara har på sin side hyllet den tilsynelatende lekkasjen og mener den styrker Japans sak.

- Det er vel et tilfelle av varsling, sier han.

- Det ble lekket så folk får se sannheten. Er ikke det en god ting?

YouTube-videoen kommer mens Asias to største økonomier forsøker å reparere sine forbindelser etter at deres statsministre, Kan og Wen Jiabao, ikke lykkes i å avholde bilaterale samtaler ved to toppmøter nylig, i Brüssel og Hanoi.

Verdensledere, inkludert de fra Japan og Kina, vil møtes neste uke for et G20-toppmøte i Sør-Korea, og siden APEC-toppmøtet i Yokohama nær Tokyo for asiatiske og stillehavsland.

Populært