Meny

Dansk massegrav i Oxford

Levningene etter de 38 mennene ble funnet under St. John's College i Oxford. Foto: Google Maps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Levningene etter opp mot 38 menn i Oxford viser seg å være unge dansker som ble brutalt myrdet tidlig på 1000-tallet.
Ordren ble gitt av den engelske kong Ethelred «den rådville».


Kongen ga engelskmenn i hele riket ordre om å drepe sine danske naboer. Nå har britiske spesialister funnet mellom 34 og 38 lik etter dansker i Oxford, melder Berlingske Tidende . De er høyst trolig levninger etter den etniske rensningen for 1000 år siden, melder The Oxford Times.

Likene ble funnet i en massegrav under St. Johns College i 2008, og det var lenge et mysterium hvem mennene var.

- Etnisk rensning

Etter arkeologiske studier av knoklene er det nå slått fast når mennene ble drept. Arkeologen Sean Wallis mener datoen var 13. november 1002, da kongen ga ordren. Kjemiske analyser av beinrestene viser at mennene spiste langt mer fisk og skalldyr enn angelsaksere flest, noe som tyder på at de var vikingkolonister fra Danmark. Det er ifølge The Oxford Times dokumentert at innbyggerne i Oxford samlet danskene sammen og massakrerte dem. En kirke der de søkte tilflukt ble brent ned i den såkalte St. Bricedag-massakren.

- Jeg ser dette som en etnisk rensning, sier Wallis til The Oxford Times.

Dansk dynasti

England ble angrepet av vikinger hvert år fra 997 til 1001. Ethelred fikk råd om at angriperne mottok hjelp fra de mange skandinavene som bodde i England. I et desperat forsøk på å kvitte seg med sine fiender en gang for alle ga han ordre om nedslaktningen av alle danske menn, kvinner og barn i England.

Hevntørst førte antakelig til at danske kong Svein Tjugeskjegg (sønn av Harald Blåtann ) invaderte England i 1013, tok over makten og drev Ethelred på flukt. Tjugeskjegg døde året etter, og hans sønn kong Knut II ble ny konge i England (etter på ny å ha måttet gjenerobre landet fra Ethelred), og startet det danske dynastiet i landet. Knut var også konge av Norge fra 1028 til 1035.

Populært