Meny

- Stillesitting dårlig for hjertehelsen

Det å tilbringe veldig mye tid sittende på rumpa er ikke bra for hjertehelsa, ifølge dansk forskning. (Foto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

…selv om man trener ellers, ifølge dansk forskning.

For veldig mange består store deler av dagen av stillesitting: Vi sitter ved skrivebordet på jobb, så ved PC-en eller TV-en hjemme. Vi kan betale regninger fra sofaen og kommunisere med venner via Facebook. Mange av aktivitetene som tidligere var knyttet til bevegelse, kan nå utføres fra godstolen.

Nå viser dansk forskning at dersom man sitter 10-12 timer om dagen, øker risikoen for hjertesykdom markant, selv om man er flink til å mosjonere ellers, melder Videnskab.dk.

To analyser, som forskere ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed har gjennomført, med henholdsvis om lag 1.500 og 4.000 forsøkspersoner, viser at det å sitte stille er forbundet med et høyere nivå av forskjellige risikofaktorer som er forbundet med hjerte- og karsykdommer.

Blant annet så de at kolesterolnivået, blodtrykket og midjemålet er høyere hos dem som sitter mye stille, og det altså selv om analysen tok høyde for om de drev med mosjon eller ikke.

Les også: Magefett gir tidlig død

- Dårlig for stoffskiftet i baken og lårene

Mette Aadahl, som har ledet studien, forteller at dette er et relativt nytt forskningsområde og at det ikke ennå finnes sikre forklaringer på hvorfor det er en sammenheng. Men det finnes teorier:

- De største musklene i kroppen er i baken og lårene. Og når man sitter stille er disse musklene totalt inaktive. Det betyr at de stoffskifteprosesser som foregår i musklene, får veldig dårlige vilkår. Det hemmer blant annet sukker- og fettstoffskiftet og kan dermed føre til større midjemål, høyere kolesterol og så videre, sier hun til Videnskab.dk.

Les også: - Stillesitting er den nye epidemien

- Men man trenger mer forskning for å si noe om dette med sikkerhet, understreker hun.

Forskerne vet ikke hvor mye som skal til for at man kan utligne risikoen ved å sitte stille, men det kan tyde på at det er tilstrekkelig å reise seg og gå litt rundt en gang imellom.

Fordi det er så mange ubesvarte spørsmål etterlyser Mette Aadahl mer forskning på området.

- Det er behov for intervensjonsstudier der man får en gruppe mennesker til å endre sine sittevaner i en periode, og så sammenligne endringene med en kontrollgruppe som ikke endrer sine sittevaner. Det kan vise om det minsker risikoen å sitte mindre stille, sier hun ifølge Videnskab.dk.

Les også: - Overvekt og stillesitting kan gi fibromyalgi

Populært