Meny

Forsvaret sensurerte blogg

Forsvarsminister Grete Faremo kritiseres for å ha satt sikkerheten til spillerne på Faryab united i fare. Barneombudet mener bruken av guttene i norske media kan være ytterst kritikkverdig. Foto: Forsvaret/Faryab Uniteds Facebook-side

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldatbloggen utgjorde en risiko for afghanske barn, mener Barneombudet.

OSLO (ABC Nyheter): En offiser ved Rygge luftstasjon skal ha fått en 20 år gammel soldat som blogger til å slette flere innlegg som omtaler afghanske gutter på fotballaget Fayab United.

Det skjedde etter at barneombud Reidar Hjermann sendte brev til statsråden og mente Forsvaret satte livet til de afghanske guttene, som hadde vært med på Norway cup, i fare.

Informasjonssjef Eystein Kvarving i Luftforsvaret innrømmer at kontakten med bloggeren Marie Brudevold (kjent som «Supermarie») har vært «ullen».

- Det er ikke gitt noe pålegg, men hun har nok oppfattet det slik, sier Kvarving som mener Brudevold ikke har spurt «korrekt instans om råd».

- Hun har oppfattet at noen mener man ikke kan skrive alt, men luftforsvarsledelsen har ikke pålagt henne å fjerne noe. Lokalt på Rygge er ikke alle ansatte fortrolige med sosiale medier og de har heller ikke tenkt igjennom alle sider av dette, som for eksempel hennes rett til å ytre seg.

Setter barna i fare

Barneombudet har reagert på Forsvaret og antyder at de har utnyttet barna for å selge sitt budskap til det norske folk, noe også Bergens Tidende omtalte i går.

«Medieomtalen av fotballaget fra Afghanistan gir et inntrykk av at afghanske barn blir brukt til å fremme forsvarets interesser. Stemmer dette inntrykket, er det ytterst kritikkverdig», skriver han.

Han ber forsvarsministeren blant annet svare på følgende:

«...norske styrkers tilstedeværelse i Afghanistan er kontroversiell. Jeg er bekymret for om guttenes relasjon til norske militære styrker setter dem i fare når de har returnert til Afghanistan».

Et eksempel er uttalelsene fra Luftforsvarets prosjektansvarlige for Faryab Uniteds besøk, Stian Neegård Nilsen, som fortalte følgende til NRK om guttene:

– De stiller uredde opp foran kamera og understreker at de ønsker det norske militæret i landet sitt. Og at de er livredde for å få det gamle brutale styret tilbake. Jeg tror ikke de selv skjønner hvor viktig dette også er for oss som er ute i tjeneste.

Ønsker åpenhet

På bloggen har Brudevold vært åpen om sitt privatliv og om livet som lærling og soldat ved Rygge luftstasjon. Hun har også lagt ut bilder av seg selv som Barneombudet mener er utfordrende og lite passende kombinert med unggutter fra det krigsherjede landet.

I Luftforsvarets ledelse har de akseptert 20-åringens beskrivelser og blogg.

Spillerne la ned krans på graven til en drept norsk soldat under sitt besøk. Barneombudet er kritisk. Foto fra Forsvarets Facebook-side om lagetSpillerne la ned krans på graven til en drept norsk soldat under sitt besøk. Barneombudet er kritisk. Foto fra Forsvarets Facebook-side om laget

- Både forsvarsministeren og forsvarssjefen ønsker åpenhet, og regjeringen ønsker at en skal bruke sosiale medier. I Luftforsvaret har vi latt Marie blogge om sitt liv - også i uniform. Men sosiale medier er jo nytt for mange, og ikke alle våre ansatte er fortrolige med dette og har gitt henne feil signaler, sier han.

Barneombudet er på sin side bekymret over guttene som følge av eksponeringen i Norge og på Internett. De har blant annet en egen Facebook-side administrert av Luftforsvaret, hvor fortsatt de kritiserte bildene ligger ute.

Hjermann reagerer på at guttene tas til inntekt for norsk militær deltagelse i Afghanistan, at Forsvaret sprer bilder av dem på en kirkegård med kristne kors og tillater en 20 år gammel soldat blogge om dem «nedsettende og svært lite gjennomtenkt».

- Brevet fra Barneombudet tar opp viktige spørsmål. Det er nå til behandling i departementet, sier Eskil Grendahl Sivertsen ved departementets Kommunikasjonsenhet.

Tas opp med offiseren

Luftforsvarets Eystein Kvarving ønsker ikke å kommentere innholdet i den redegjørelsen de allerede har sendt Forsvarssjefen om Faryab United og eventuelle sikkerhetsproblemer for guttene ved hjemkomsten til Afghanistan.

Den afghanske ambassadøren til Norge, Manizha Bakhtari, ønsker ikke å kommentere saken overfor ABC Nyheter.

På Rygge vil derimot saken bli tatt opp igjen:

- Saken vil også bli tatt opp med de som har gitt signalene, sier Kvarving.

- Jeg har også snakket med Marie, sagt at dette ikke er hennes feil og har beklaget at det er gitt feil signaler.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært