Meny

Burmas makthavere anklages for å kjøpe stemmer

Burmesiske demonstranter støtter demokratiikonet Aung San Suu Kyi, som fortsatt sitter i husarrest. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet til Burmas militærregime anklages for å sanke forhåndsstemmer ved å bestikke og true velgere.

– Vi har fått vite at USDP sammen med valgkretsmyndigheter prøver å få tak i forhåndstemmer gjennom juks, bestikkelser og trusler, heter det i et brev som Demokratipartiet har skrevet til Burmas valgmyndigheter.

Demokratipartiets leder Thu Wai er svært bekymret over meldingene som nå strømmer inn fra hele landet om trusler og forsøk på å bestikke velgere.

Blant annet skal kandidater fra regjeringspartiet ha fått hele landsbyer til å forhåndsstemme på dem ved å love at veiene deres vil bli reparert.

Et annet opposisjonsparti, Nasjonal demokratisk kraft (NDF), kommer med lignende anklager, men har ennå ikke skrevet en offisiell klage.

Stor skepsis

Vestlige land har ingen tro på at søndagens valg i Burma, som er det første på 20 år, vil være fritt og rettferdig.

En firedel av setene i nasjonalforsamlingen er allerede forbeholdt militæret, og opposisjonspartiene har møtt den ene hindringen etter den andre under valgkampen.

Demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi, som ledet partiet sitt til seier under valget i 1990, sitter i husarrest.

Partiet hennes, Nasjonal liga for demokrati, ble i mai oppløst av juntaen fordi det ikke registrerte seg foran valget.

Partiet oppfordrer sine tilhengere til ikke å stemme.

– Vinner tross hat

Juntaens parti er hatet, men kommer likevel til å vinne valget, mener Burma-ekspert Aung Naing Oo.

– I en normal situasjon ville USDP ha tapt, så de sørger de for å sikre seg seieren. Dermed tyr de til ulike skitne triks, sier han til AFP.

Regimet anklages også for utbredt vanstyre, ikke minst ved at det bruker 40 prosent av budsjettet på militæret og bare 3 prosent på helse.

Nøden er særlig stor i de østlige delene av landet, der befolkningen i flere tiår har lidd under borgerkrig, vanstyre og overgrep, ifølge Bistandsaktuelt.

Underernæring, malaria og andre infeksjonssykdommer er svært utbredt, og ett av sju barn vil dø før det fyller sju år. Områdene er blant de verste i verden, ifølge en fersk rapport som er utarbeidet av Kirkens Nødhjelps partnerorganisasjoner.

Rival eller partner?

Hatet mot regimet utnyttes ifølge eksperter av landets nest største parti, Nasjonalt enhetsparti (NUP). Partiet anses å stå nært det sittende regimet ettersom det har sin opprinnelse i partiet til Burmas avdøde diktator Ne Win.

Men enkelte tror likevel NUP kommer til å fungere som en motvekt mot juntaens parti i nasjonalforsamlingen.

– Jeg tror rivaliseringen er ekte, i kontrast til dem som mener at NUP og USDP samarbeider, sier analytikeren Aung Naing Oo.

Populært