Meny

- Viktig kløe-funn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske forskere har gjort et funn som på sikt kan det gi bedre behandling av plagsom kløe.

Eksem rammer mange. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har cirka 15 prosent av norske barn eksem i en kortere eller lengre periode av barndommen. Hos 75 prosent av disse forsvinner problemene før de har fylt 4 år, men hos noen fortsetter problemene ut barndommen og inn i voksen alder.

Et av de største problemene med eksem er en intens kløe og per i dag kjenner man dårlig til mekanismene bak kløe.

I en studie gjennomført på mus av svenske forskere ved Uppsala universitet, undersøkte forskerne nervecellene som overføre brennende smerte. Da disse nervecellene hadde mistet evnen sin til å sende signaler, reagerte musene mindre på varme, som forventet. Men forskerne ble overrasket over å se at de begynte å klø noe voldsomt.

- Disse funnene knytter sammen smerte fra et brannsår og følsomhet overfor kløe, noe som er både overraskende og interessant, sier professor Klas Kullander, som ledet studien, i en pressemelding.

Les også: - Hjelper ikke mot eksem

Ekstrem kløe er veldig ubehagelig og vanskelig å behandle. I tilegg til eksem og andre hudsykdommer er kløe en vanlig komplikasjon knyttet til operasjoner og brannskader. Bedre kjennskap til mekanismene bak kløe baner vei for å utvikle ny behandling av plagen. For eksempel antyder denne studien at det kan nytte å aktivere smertefibre for å redusere kløen, mener forskerne.

- I det lange løp, og ved hjelp av mer forskning, håper vi å belyse akkurat hvilke nervefibre som fører til kløen, og da skal vi klare å «slokke» kløen ved kilden, sier Kullander i pressemeldingen.

Les også: Kløing mot kløe

Les også: - Stoffer i blodet skaper kløe

Populært