Meny

Fantastisk komet-foto

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasas romsonde EPOXI suste forbi kometen Hartley 2 i går.

Dette er femte gang planetforskere har fått anledning til å kikke på en kometkjerne, en klump stein og is som stammer fra solsystemets barndom for omkring 4,5 milliarder år siden, melder Christian Science Monitor.

Se video av kometen her

Forskerne er interessert i hva disse objektene kan avsløre om det tidlige solsystemet. Man antar også at kometer har brakt med seg mange av de kjemiske byggesteinene som førte til at livet oppstod på jorden, fra organiske molekyler til vann.

Harley 2s forbipassering er ventet å gi de beste fotografiene hittil av en kometkjerne.

Under navnet «Deep Impact» besøkte EPOXI kometen 9P/Tempel 1 i 2005. Etter dette møtet hadde sonden fremdeles rikelig med drivstoff og fungerte perfekt. På den 2,5 år lange ferden mellom de to kometmøtene har sonden tilbakelagt 4,6 milliarder kilometer, melder AFP.

Hartley 2 er omkring 2,2 kilometer lang, og veier omkring 280 millioner tonn.

Nasas romsonde EPOXI var i går omkring 700 kilometer unna kometen Hartley 2. På bildet kan vi se stråler av cyanid og karbondioksid sprute ut av objektet. Foto: Scanpix/EPA.Nasas romsonde EPOXI var i går omkring 700 kilometer unna kometen Hartley 2. På bildet kan vi se stråler av cyanid og karbondioksid sprute ut av objektet. Foto: Scanpix/EPA.

Populært