Meny

Overvåking midlertidig stanset

Den amerikanske ambassaden i Oslo fotografert torsdag formiddag. I loftsleiligheten i blokken med reklame for Scandic, skal overvåkerne ha hatt hovedkvarteret sitt. Ifølge VG har amerikanerne nå gått med på å stanse overvåkingen fram til norske myndigheter har kommet til bunns i mistankene om at overvåkingen er i strid med norsk lov. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter har gått med på å stanse den hemmelige overvåkingen i Norge inntil norske myndigheter har kommet til bunns i saken. Det kan fort ta litt tid.

Amerikanerne har ifølge VG gått med på å stanse overvåkingen fram til norske myndigheter har kommet til bunns i mistankene om at overvåkingen er i strid med norsk lov. Denne avklaringen fra USA skal ha kommet i løpet av de aller siste dagene, skriver avisen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fortsatt ikke fornøyd med svaret fra amerikanerne når det gjelder den påståtte klareringen fra norske myndigheter.

– De brukte den litt løse formuleringen om at de har vært i kontakt med norske myndigheter. Hva det betyr, må vi finne ut mer om, sier Støre.

Les også: – Politiet må ha sett overvåkingen

Kan ta uker

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier til NRK at det fort kan ta noen uker før han kan gi Stortinget informasjon om hvem som visste hva når i overvåkingssaken.

Både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Politidirektoratet må til bunns i mange opplysninger langt tilbake i tid for å kartlegge dette grundig.

– De nærmeste ukene er mitt håp, men jeg har sagt så raskt som mulig. Men ikke så raskt at man ikke får med seg det som er av viktig informasjon. Man skal faktisk langt tilbake i tid, sier Storberget.

– Bør arresteres

Rødt-politiker Erling Folkvord, som selv tidligere har blitt utsatt for overvåking, går hardt ut i Klassekampen og sier at de personene som har vært involvert i overvåking av norske borgere på vegne av USA, bør arresteres.

– Jeg mener at det de gjør burde føre til at de ble hentet inn av tidligere kolleger, og plassert i varetekt i forskjellige fengsler, for å forhindre bevisforspillelse. De er ubevæpnede leiesoldater, eller spioner, for en fremmed stat, og bør behandles som det, sier han.

Les også: - Kjenner ikke til overvåkning

Tvitret om overvåking

Folkene bak nettstedet WikiLeaks tror overvåkerne som opererte på oppdrag fra USAs ambassade kan ha overvåket dem under møter i Oslo tidligere i år. Det opplyste varslernettstedet via sin Twitter-konto torsdag kveld, melder NRK.

Ifølge WikiLeaks ble overvåkingen foretatt i forbindelse med møtene under Oslo Freedom Forum på Grand Hotel i Oslo i april i år, men de oppgir ingen detaljer om hvorfor mistanken er vakt.

Trolig også i Sverige

Også i Sverige er man bekymret over hva som er i ferd med å bli avdekket i Norge. En svensk ekspert mener at USA trolig også har drevet med slik overvåking i andre nordiske land.

Les også: Norske polititopper drev overvåkning av nordmenn

– Med tanke på at Sverige og Norge har en særdeles porøs grense uten grensekontroll, så kan man jo ikke drive virksomhet i Norge for å spane etter sikkerhetstrusler uten samtidig å ha oversikt over personer og organisasjoner i Sverige, sier Wilhelm Agrell, professor i etterretningsanalyse ved universitet i Lund, til nyhetsbyrået TT. (©NTB)

Populært