Meny

Overvåkingen i Sverige startet i 2000

USA har trolig drevet overvåking også i Sverige, mener svensk ekspert. Illustrasjonsfoto: Scanpix/Heiko Junge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvåkingen ved USAs ambassade i Stockholm skal ha foregått siden 2000.

Enkeltpersoner har trolig blitt overvåket, sier Sveriges justisminister Beatrice Ask.

Ask fikk sent fredag kveld bekreftet fra det svenske sikkerhetspolitiet Säpo at det har foregått spaning ved ambassaden og andre steder i Stockholm hvor ambassaden har hatt virksomhet, opplyser Ask.

Opplysningene har kommet fram gjennom kontakt mellom ambassaden og Säpo. Det skal være snakk om overvåking av samme type som ved USAs ambassade i Oslo.

– Ifølge de opplysningene vi har fått er det blitt tatt forholdsregler for å øke sikkerheten tilknyttet lokaler der den amerikanske ambassaden har virksomhet, sier Ask til nyhetsbyrået TT.

Møte med UD

Verken justisdepartementet eller sikkerhetspolitiet er tidligere blitt orientert om overvåkingen, som ifølge justisministeren skal ha pågått siden 2000. Overvåkingen i Norge skal ha startet samme år, ifølge TV 2.

– Dette er nytt for meg. Det har ikke vært noen indikasjoner som har gjort at jeg kunne hatt kjennskap til dette, sier Ask til Aftonbladet.

En statssekretær i det svenske utenriksdepartementet var lørdag i møte med den amerikanske ambassadøren.

– De hadde en samtale om den virksomheten som har blitt bedrevet, sier Teo Zetterman ved UDs pressetjeneste til Dagens Nyheter.

Han vil ikke svare på om utenriksdepartementet har kjent til overvåkingen.

Må være lovlig

Den svenske regjeringen er positiv til at land med et forhøyet trusselbilde gjennomfører egne tiltak for å redusere risikoen for angrep, men dette må skje i samsvar med svensk lov, og svenske myndigheter må orienteres, sier Ask.

– Vi går ut ifra at enkeltpersoner har blitt overvåket, sier hun.

Til Expressen sier Ask at enkeltpersoner i området rundt ambassaden har blitt fotografert og at informasjon har blitt samlet inn.

– Norge ligger foran

Om overvåkingen er i strid med svensk lov, er fortsatt ikke avklart.

– Det er påtalemyndigheten som må ta stilling til dette, sier Ask, som betegner saken som alvorlig og understreker at det nå er viktig å få alle fakta på bordet i saken.

Fredag besluttet den norske riksadvokaten at ambassadesaken i Oslo skal etterforskes av politiet.

– Norge ligger noen dager foran oss i håndteringen av saken, sier Ask.

Hun har ikke selv vært i kontakt med den amerikanske ambassaden, og vil ikke kommentere hvordan overvåkingen påvirker forholdet mellom USA og Sverige.

– Dette er et spørsmål som utenriksdepartementet må håndtere.

Populært