Meny

– Politiet må ha sett overvåkingen

– Politiet må ha sett overvåkingen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er kritisk til at politiet ikke registrerte overvåkingen.

- Jeg vil tro at det er mange politifolk som har vært i området rundt den amerikanske ambassaden de siste ti årene. De må ha sett kollegene sine der. Disse miljøene er små, sier Thon til Aftenposten.no.

Flere av personene som har vært engasjert av ambassaden, er ifølge TV 2 politifolk, flere av dem har hatt ledende stillinger.

Bjørn Erik Thon sier han ser svært alvorlig på saken og mener hovedproblemet er at de utfører arbeid som politiet skal gjøre.

Han er klar på at overvåkingen bryter med grunnleggende norsk rettssikkerhet.

– Det er politiet som skal drive med overvåking i Norge, ikke private grupper som er ansatt av den amerikanske ambassaden, sier Thon til NRK.

- Brudd på loven

Han peker på at det fins en rekke garantier om rettssikkerhet som også skal gjelde ved overvåking.

– Man har rett til å stille til avhør, man har rett til å forklare seg, og man kan ha rett til en forsvarer. Alt dette tilsidesettes jo når det gjennomføres på en måte som det vi har sett nå, sier han.

Til TV 2 sier Thon at dette også er brudd på personopplysningsloven.

– Det fins regler for hva man kan samle inn av personopplysninger i Norge, hvordan de skal lagres og hvor lenge de skal lagres, sier han.

- Før jeg begynte

Flere av personene som skal ha bistått den amerikanske ambassaden i å overvåke norske borgere har tidligere jobbet i politiet og Forsvaret.

Justisminister Knut Storberget bekrefter at han kjenner til at sikkerhetsfolk ved ambassaden er rekruttert fra disse miljøene, men at han ikke har hatt kjennskap til hva slags arbeidsoppgaver de har fått.

– Men dette var lenge før jeg gikk inn i politikken, sier Storberget til NTB.

Han framholder at temaet ikke har kommet opp etter at han ble politiker.

Les også: Norske polititopper drev overvåkning av nordmenn

Åpen for endring

Nå åpner Storberget for å skjerpe inn og presisere reglene for hva slags arbeid politi- og etterretningsfolk har lov til å ta seg når de går av, slik opposisjonen i Stortinget har foreslått etter at overvåkingssaken ble avslørt av TV 2.

Både Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen tok onsdag til orde for å presisere i lovverket at ansatte ikke kan gå direkte fra politi eller etterretning til å jobbe for fremmede makter.

Frps Siv Jensen, mener Storberget roter i overvåkningssaken, og at han åpenbart ikke har stilt de rette kontrollspørsmålene.

Les også: - Storberget roter

– Vi må først avvente redegjørelsene jeg har bestilt fra Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste, men vi må være åpne for å diskutere dette, sier Storberget.

Han påpeker at vi allerede i dag har klare og tydelige regler som omfatter disse yrkesgruppene, blant annet taushetsplikten og at ingen andre enn nåværende politifolk har lov til å bruke politimetoder.

Venter på redegjørelser

Han har presisert overfor POD og PST at han ønsker deres redegjørelser så fort som mulig, og venter at de kan være på hans bord i løpet av neste uke.

– Det er maktpåliggende for oss å komme til bunns i om det er blitt gitt aksept for irregulær aktivitet ved ambassaden, slik det er framkommet påstander om.

- Det jeg kan garantere er at jeg selv ikke har noen slik kjennskap og kjenner heller ikke til at noen fra min sektor har hatt det, sier Storberget.

Les også: - Kjenner ikke til overvåkning

- Neppe ulovlig

Jusprofessor Hans Petter Graver mener de tidligere politifolkene som har drevet overvåking for USA, neppe kan bli straffet.

Hans Petter Graver, som er tilknyttet Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo, mener at å overvåke norske borgere på oppdrag for en ambassade ikke er brudd på norsk lov.

– I utgangspunktet er det ikke forbudt for privatpersoner å filme demonstranter og spane på folk, sier Graver til NRK.

Han sier det må være greit å ta bilder av demonstranter og følge med på hvem som er i nærheten av en ambassade.

– Det kan jo private detektiver og spanere gjøre. Det er ikke forbudt å drive den slags type virksomhet for norske borgere, sier Graver.

Les også: Norsk UD møtte den amerikanske ambassaden

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært