Meny

– Oppfordrer til boikott av fredsprisseremonien

Demonstranter krever løslatelse av fredsprisvinner Liu Xiaobo under en tidligere protest i Hongkong. Nå skal ha kinesiske myndighete ha lagt press på europeiske ledere om å holde seg borte fra Nobel-seremonien i desember. Foto: Bobby Yip (Reuters/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina legger angivelig press på europeiske regjeringer og ber dem om å boikotte Nobel-seremonien for fredsprisvinner Liu Xiaobo i Oslo 10. desember.

Oppfordringen om boikott skal ha blitt overlevert i form av et notat sendt ut til en rekke europeiske ambassader i Oslo denne uken, skriver avisa New York Times.

I notatet blir det også bedt om at regjeringene ikke kommer med støttende uttalelser eller gratulasjoner i forbindelse med Nobel-seremonien, noe som er vanlig ved fredsprisutdelinger.

De siste dagene har kinesiske tjenestemenn i Beijing innkalt utenlandske diplomater til møter hvor de har kommet med lignende advarsler, ifølge nyhetsbyrået AP.

En ikke navngitt europeisk diplomat i Kina omtaler kravene som udiplomatiske, men ikke overraskende.

– Man kunne ha ventet det, for om man ser på reaksjonen deres, så har den vært veldig ufornuftig. Det ser ikke veldig bra ut, men de ser ikke ut til å forstå det, sier han.

Liu soner en straff på elleve år i fengsel i Nord-Kina, og en lang rekke vestlige land og organisasjoner har bedt om at han skal løslates. (©NTB)

Populært