Meny

EU tester cyberforsvaret

Akkurat nå utsettes pc-en din for en krigsøvelse. Illustrasjon: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har neppe merket noe, men akkurat nå deltar Norge i tidenes første felleseuropeiske cyberkrigsøvelse.

Alle EU-landene samt Norge, Sveits og Island deltar akkurat nå i kjempeøvelsen «Cyber Europe 2010», tidenes første paneuropeiske øvelse i cyberforsvar.

Les også: Cyberkrigen er i gang

I øvelsesscenarioet blir internettilgangen sterkt redusert eller rett og slett borte i det ene landet etter det andre, som resultat av en storstilt hackeraksjon.

De deltakende landenes største utfordring er derfor å koordinere en felles forsvarsstrategi for å hindre at hele systemet kollapser.

Hektiske timer

Det er NorCERT (Norwegian Computer Emergency Response Team) som deltar på vegne av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Norge.

Les også: Norge har egen styrke for dataangrep

Øvelsen er i skrivende stund stadig i full gang, opplyser pressekontakt Kjetil Berg Veire i NSM.

– Jeg greier neppe å formidle noen kommentar fra noen i NorCERT akkurat nå. Det virker som de er fryktelig opptatte, sier han.

Heller ikke Håkon Styri fra Post- og teletilsynet, som er norsk tilrettelegger, har særlig tid å kaste bort på journalister. Selv sitter han midt i EU-katastrofeøvelsens kommandosentral i Aten.

– Jeg har ingen foreløpig status eller oversikt, og befinner meg på et mildt sagt hektisk sted. Her holder vi nok på til sent i kveld, og kan tidligst svare på spørsmål om øvelsen i morgen tidlig, sier Styri.

Les også: Slik skal Cyber-Norge forsvares

Digital sabotasje

Operasjonsleder for den norske deltakelsen, Anders Hardangen i NorCERT, finner etter noen minutter likevel tid:

– 22 medlemsstater med til sammen 70 organisasjoner deltar. Målet er å forbedre koordineringen av respons ved en slik krise, å teste om man greier å finne de riktige kontaktene ved en stor hendelse. Dette er den første øvelsen av sitt slag i Europa, sier Hardangen.

– Hva er scenarioet her?

– l øvelsen mister ulike land nettilkoblingen til hverandre, og sammenbruddet skyldes sårbarheter i rutersoftware som er blitt ondsinnet utnyttet. De ansvarlige er i dette tilfellet en hackergruppe med sabotasje som formål. Utfordringen er å koordinere innsatsen for å omdirigere datatrafikken, identifisere angrepet og stoppe det, sier Hardangen.

Varsler global øvelse

Der «Cyber Europe 2010» i all hovedsak er en kommunikasjonsøvelse for norske NSM og NorCERT, har man erfaring fra omfattende slike øvelser på norsk jord, blant annet øvelsen IKT 08.

Les også: Her er NSMs skrekkscenario

Norges første storøvelse

Men øvelsen er bare ett ledd i en større EU-satsing på feltet. Dagens øvelse skal etter planen følges opp med enda mer omfattende internasjonale øvelser som strekker seg også utenfor det europeiske kontinentet, heter det.

Øvelsen koordineres med støtte fra organisasjonen ENISA og Joint research Centre (JRC), og er et ledd i EUs stadig mer aggressive satsing på å bygge opp et effektivt forsvar mot cybertrusler.

Les også: – Stuxnet er et militært våpen

Farlig trojaner på frifot i ett år

Samfunnsfunksjoner mål for ny type dataangrep

Datatrusler mot landstyrt oljevirksomhet

Lederne dårlige på it-sikkerhet

Populært