Meny

Orkan kan treffe Haiti i natt

Overlevende etter jordskjelvet som rammet Haiti i januar, jobber med å forsterket telt i en teltleir nord for hovedstaden Port-au-Prince. (Foto: REUTERS/Eduardo Munoz /Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologer varsler at den tropiske stormen Tomas kan styrke seg og ramme Haiti som orkan i natt. Helsemyndighetene i landet frykter økt spredning av kolera.

Det er amerikanske National Hurricane Center som varsler at Tomas antagelig vil treffe sørvestlige deler av Haiti rundt 01.00 i natt lokal tid. Kanskje treffer den da med styrke som tropisk storm, men ifølge meteorologene er det også en risiko for at den har økt til orkan styrke innen den tid.

Myndighetene i Haiti har utsendt et orkanvarsel for hele landet og oppfordret de om lag en million menneskene som bor i midlertidige teltleire, til å la seg evakuere.

Helsemyndighetene frykter at kolerautbruddet som allerede har tatt livet av over 300 mennesker i Haiti, vil spre seg ytterligere med uværet, melder CNN.

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp frykter at uværet vil bringe med seg massive nedbørsmengder, som både vil kunne forårsake dødbringende jordskred og gi ny næring til koleraepidemien:

- Alt vil flyte fritt, og med det kommer forurenset drikkevann og ytterligere stor fare for at koleraepidemien vil spre seg med rekordfart, sier Atle Sommerfeldt i en pressemelding.

Les også: Ytterligere 500 kolera-rammet

Spikrer igjen vinduer

- Det er grunn til å være bekymret, selv om alle mulige planer nå settes i verk. Vi vet også fra historien at Haiti ofte rammes hardt av tropiske stormer og orkaner. Nå er situasjonen ytterligere forsterket av det faktum at hundretusener av mennesker fortsatt er i leirer som et resultat av jordskjelv 12. januar i år, sier generalsekretær i Røde Kors i Norge, Børge Brende, i en pressemelding.

Han forteller videre om orkanforberedelsene på det norsk-kanadiske sykehuset i Petit Goave. Vinduer har blitt spikret igjen og delegatene på sykehuset jobber tett sammen med frivillige fra Haiti Røde Kors, som er trent i førstehjelp og psykososialt arbeid.

- Vi har lagt planer for effektiv drift av sykehuset i tilfelle uvær fører til stort innrykk av pasienter. Men vi må også sørge for best mulig sikkerhet for pasienter som allerede er på sykehuset, som delvis består av telt, sier Brende.

Se video: Ny Haiti-krise på vei

Populært