Meny

Støre mener det er naturlig at USA trenger tid

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at USAs ambassade så langt ikke har kunnet svare på Norges spørsmål om overvåkingen ved ambassaden. (Foto: Christian Thomassen / Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er naturlig at amerikanerne trenger noe tid på å svare på Norges spørsmål om påstandene om ulovlig overvåking i Norge, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Allerede onsdag kveld hadde Utenriksdepartementet et møte med ledelsen ved den amerikanske ambassaden hvor de ba om en forklaring på opplysningene om ulovlig overvåking i Norge.

– Det er ukjent for oss at det har vært kontakt mellom amerikanske og norske myndigheter om denne virksomheten. Derfor var det helt naturlig å ta kontakt i lys av uttalelsene fra USAs utenriksdepartement onsdag kveld. Det ble ikke gitt avklarende opplysninger på våre spørsmål, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Les også: Norsk UD møtte USAs ambassade

Trenger noe tid

Støre deltok ikke selv på møtet med amerikanerne onsdag kveld. Fra ambassadens side var det chargé d’affaires som stilte.

– UD ba om informasjon om hvordan norske myndigheter var informert om programmet og hva slags virksomhet det dreier seg om. Vi fikk stilt spørsmål, men det ble ikke gitt svar. Det er naturlig at de trenger noe tid, sier Støre.

Støre er trygg på at ingen i UD er den kontakten som amerikanerne påberoper seg.

– Så langt jeg har brakt på det rene, er jeg trygg på at ingen i Utenriksdepartementet er informert, sier Støre til NTB.

Les også: Norske polititopper drev overvåking for USA

Følge loven

Utenlandske ambassader i Norge er forpliktet til å følge norsk lov, men kan påberope seg diplomatisk immunitet over forhold som skjer inne i selve ambassadebygningen. For virksomhet som skjer på utsiden av bygningen må vertslandets lover og regler følges.

Støre ville torsdag ikke beskrive de eventuelle lovbruddene som kan ha skjedd under overvåkingen.

– Vi må basere oss på fakta. Derfor er det viktig det arbeidet som nå er i gang i regi av Justisdepartementet, som har bedt om redegjørelser fra sine underliggende etater, sier Støre.

Nye møter

Fra amerikansk side er det så langt kun kommet en kort kommentar i en e-post med overskriften «Kommentar fra USAs ambassade vedr. TV 2-sak om overvåking».

Etter å ha slått fast at Norge er en venn og en alliert, sier ambassadens talsmann Tim Moore:

– Vi er forberedt på raskt å svare på alle spørsmål norske myndigheter måtte ha i denne eller andre saker. Vi håper å kunne gi ytterligere kommentarer fredag.

Støre sier at ytterligere møter med amerikanerne blir vurdert fortløpende ut fra det som kommer fram i de redegjørelsene som Justisdepartementet har bedt om. (©NTB)

Populært