Meny

Ber om unnskyld for Vukovar-massakre

Serbias president Boris Tadic besøkte torsdag den kroatiske byen Vukovar. Her ba han om unnskyldning for massakren i 1991. Foto: Reuters / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbias president Boris Tadic har bedt Kroatia om unnskyldning for massakren i den kroatiske byen Vukovar i 1991.

Tadic var torsdag på besøk i Vukovar nær grensen til Serbia og la fram en beklagelse til sin kroatiske kollega Ivo Josipovic.

Flere hundre kroatiske kvinner og menn ble drept da serbiske paramilitære styrker og soldater fra den jugoslaviske hæren inntok byen i november 1991.

Tadic er den første serbiske statssjefen som besøker byen siden den blodige krigen på 1990-tallet. Unnskyldningen sees på som et skritt nærmere etnisk forsoning på Balkan, samtidig som den kan styrke Serbias håp om EU-medlemskap.

Til de uskyldige

Ved massegraven på stedet hvor over 200 sykehuspasienter ble henrettet, la Tadic la ned en krans med påskriften «til de uskyldige ofrene».

– Jeg er her for å vise min respekt for ofrene, for å be om unnskyldning, for å vise anger og for å skape en mulighet for at Serbia og Kroatia kan begynne med blanke ark, sa Tadic i talen som ble direkteoverført på kroatisk radio og fjernsyn.

Presidenten ba videre om at dagens generasjon ikke må belastes av 1990-tallets politiske virkelighet, og han sa at Serbia ønsker et godt samarbeid med nabolandet.

Etter at den serbiske provinsen Kosovo løsrev seg i 2008, ble Serbias forhold til nabolandene forverret. Men landets EU-søknad og internasjonale krav om å bedre det regionale samarbeidet har fått Serbia til å endre strategi det siste året.

Lite forsvar

Knappe 2.000 lett bevæpnede frivillige soldater forsvarte Vukovar under den tre måneder lange serbiske beleiringen av byen høsten 1991. Angrepet fulgte Kroatias løsrivelse fra Jugoslavia og markerte begynnelsen på krigen for kroatene.

Da byen falt 18. november, inntok jugoslaviske styrker sykehuset, hvor flere hundre sivile hadde søkt tilflukt i håp om å bli evakuert under oppsyn av internasjonale soldater. 264 kroater og ikke-serbere ble fraktet til et avsidesliggende fjøs, hvor de ifølge FN-rapporter ble skutt og drept. Massakren varte i to dager, og ofrene ble begravd på stedet.

Tjue år senere er krigens sår fortsatt godt synlig i Vukovar. Fortsatt er rundt tusen personer savnet, 460 av dem fra Vukovar.

Foruten protester fra en håndfull krigsveteraner var byens innbyggere stort sett likegyldige til det serbiske besøket torsdag.

Populært