Meny

WikiLeaks-grunnlegger:

Vil saksøke den svenske stat

VIL GÅ TIL SAK: - Jeg er meget skuffet over den behandlingen jeg har vært utsatt for, sier Julian Assange. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julian Assange vil gå til sak mot svenske påtalemyndigheter for det han mener er dårlig behandling i forbindelse med voldtektsanklagene mot ham.

- Jeg har tenkt å saksøke den svenske stat. Flere forskjellige advokater har rådet meg til det. Jeg er meget skuffet over den behandlingen jeg har vært utsatt for, sier Assange til Svenska Dagbladet.

I slutten av august ble Assange anklaget for voldtekt og flere andre lovbrudd i Sverige.

Saken eksploderte i svenske og internasjonale medier da statsadvokat Maria Häljebo Kjellstrand opplyste at Assange var siktet for voldtekt og voldtektsforsøk i Sverige etter at to kvinner hadde anmeldt ham til politiet.

Les også: WikiLeaks-gründer etterforskes for to voldtekter

Etter noen timer kunngjorde en annen statsadvokat, Eva Finné, at siktelsen var trukket.

Men 1. september ombestemte påtalemyndighetene seg igjen, og Julian Assange ble på ny mistenkt for blant annet voldtekt, som følge av flere opplysninger fra de to kvinnene som hadde anmeldt ham.

Siden den gang har påtalemyndighetene vurdert hvordan de skal gå videre med saken.

- Det er en alvorlig svertekampanje jeg har blitt utsatt for. Beskyldningene er ærekrenkende og falske, sier Assange til Svenska Dagbladet.

Les også: Assange nekter fortsatt for voldtektsanklagene

Assange, som nå befinner seg på et ukjent sted i England, mener de svenske påtalemyndighetene har gjort feil fra starten. Han sier til den svenske avisen at han ikke har mottatt et eneste dokument om anklagene.

- Jeg vet ikke mer om saken enn den alminnelige offentlighet, sier han.

Svenske påtalemyndigheter skriver på sine nettsider at de fortsatt jobber med å utrede saken, og at de er usikre på når de vil ta en endelig beslutning i saken.

I utgangspunktet reiste Assange til Sverige på grunn av landets omfattende lov om kildebeskyttelse. Men hans søknad om arbeidstillatelse i landet ble avvist, ifølge Assange selv uten noen begrunnelse.

Les også: Sikkerhetstiltak rundt WikiLeaks
Populært