Norsk UD møtte USAs ambassade

Den amerikanske ambassaden i Oslo møtte norsk UD torsdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
Den amerikanske ambassaden i Oslo møtte norsk UD torsdag. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet hadde allerede onsdag kveld et møte med ledelsen ved den amerikanske ambassaden hvor de ba om en forklaring på opplysningene om ulovlig overvåking i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var chargé d’affaires ved den amerikanske ambassaden som møtte i UD.

– UD ba om informasjon om hvordan norske myndigheter var informert om programmet og hva slags virksomhet det dreier seg om, sier UD i en uttalelse torsdag formiddag.

– Møtet ga ingen nærmere avklaringer rundt disse spørsmålene, går det videre fram av uttalelsen, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad til NTB.

Les også: Norske polititopper drev overvåking for USA

Utenlandske ambassader i Norge er forpliktet til å følge norsk lov, men kan påberope seg diplomatisk immunitet over forhold som skjer inne i selve ambassadebygningen. For virksomhet som skjer på utsiden av bygningen må vertslandets lover og regler følges.

UD avventer de videre undersøkelsene som vil skje i regi av Justisdepartementet. Det påpekes at alle fakta i saken må på bordet.

– Vi har tett kontakt med Justisdepartementet, og ytterligere møter med amerikanerne vil bli løpende vurdert ut ifra de forhold som kommer fram i redegjørelsene som JD har bedt om, skriver UD.