Meny

Har slanket seg 11 kilo på kakediett

Med småkaker og snacks som hovedingredienser i en kalorifattig diett har ernæringsprofessor Mark Haub i løpet av 10 uker gått ned over 11 kilo i vekt. (Foto: Kansas State University, littledebbie.com og Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ernæringsprofessor Mark Haub slanker seg. Dietten består av kaker og snacks og på ti uker har han gått ned over 11 kilo. – Han understreker et viktig poeng, mener norsk forsker.

Mer om dietten til professor Mark Haub

Basis i dietten er produktene fra Little Debbie snacks – som er småkaker, wienerbrød, muffins, kjeks og lignende. Disse spiser han 4-5 av om dagen.

Ellers har han gitt seg selv lov til å drikke melk (for å få proteiner), spise eller drikke en proteinberiket vare og ta 1-2 multivitaminer daglig.

I tillegg kan han drikke koffeinholdig drikke uten kalorier (kaffe eller sukkerfri cola) og spise så mye grønnsaker han vil, så lenge de har lite kalorier og stivelse.

Haub logger hva han spiser hver dag på nettsiden Livestrong.com.

Les hva han har spist hver dag her.

(ABC Nyheter): Mark Haub som er professor i ernæring ved Kansas State University, har begitt seg ut på et eksperiment.

Med sin egen kroppsvekt som innsats, vil han bevise at det ikke er hva man spiser, men mengden man spiser som avgjør om man legger på seg eller går ned i vekt.

Dette skal han gjøre ved å spise nesten bare usunn mat i en periode, men samtidig holde kaloriinntaket på et lavt nivå.

- Prinsippet er enkelt: å spise færre kalorier enn jeg bruker. Jeg har satt 1800 kalorier per dag som mitt mål, skriver Haub på Facebook-siden Prof Haub's Diet Experiments.

Se hva Haub spiser i boksen til høyre.

Ti uker inn i eksperimentet har Haub gått ned 11,33 kilo.

- Og kolesterol- og fettnivåene har forbedret seg med 20-30 prosent. Ved uke 4, i midten av september, var kroppsfettet redusert med 5,5 kilo mens den totale vektreduksjonen var 6,8 kilo på det tidspunktet, sier Haub til ABC Nyheter.

- Har mer energi

Han forteller at han følte seg dårlig og slapp den første dagen på den nye dietten, men at formen deretter har vært god.

- Jeg hadde en forferdelig hodepine det meste av dagen. Men etter dag én følte jeg meg normal.

- Jeg har faktisk mer energi enn vanlig. Det kan skyldes at jeg sover bedre, fordi jeg ikke snorker som jeg har pleid å gjøre, sier ernæringsprofessoren.

Haub forteller at han heller ikke har erfart noen uvanlige bivirkninger:

- Mange har spurt meg om fordøyelsen, men den har ikke egentlig blitt påvirket av dietten, sier han.

- Ble du overrasket over å se at dietten hadde en positiv effekt på kolesterol-/fettnivået i blodet?

- Ja, til å begynne med ble jeg overrasket over å se denne effekten. Men, dietten er så godt som laktovegetarisk, særlig var den det de første fire ukene. Kakene og snacksen jeg spiste inneholdt lite kolesterol.

Når Haub har nådd en normal BMI (KMI) skal han legge om dietten, slik at han får i seg litt flere kalorier daglig. Målet er da å holde vekten, fremfor å gå videre ned i vekt.

Professoren forteller at han uansett vil avslutte dietten i slutten av november, tidsnok til at han kan unne seg en tradisjonell Thanksgiving-middag i høytiden. For selv om vekten har rast og formen er god, innser han at dette ikke er et kosthold som egner seg i en lengre periode.

Kritikk og støtte

Slankeeksperimentet har fått mye oppmerksomhet både i USA og internasjonalt. Haub forteller at han har fått kommentarer fra Europa, Asia og Canada.

- Jeg har mottatt en del kritikk, som forventet. En vanlig reaksjon er at dette vil få folk til å tro at de kan spise småkaker når de vil. Men jeg har også fått støtte, særlig fra dem som jobber med eller selv har slitt med en spiseforstyrrelse, sier Haub til ABC Nyheter.

Anne Lise Brantsæter, ernæringsfysiolog og forsker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, mener man kan lære noe av eksperimentet, selv om det ikke er en anbefalt diett:

- For folk flest er dette en ekstrem kost som kan føre til mangel på viktige næringsstoffer. Det er bedre å velge et kosthold man kan leve videre med og som inngår i en sunn livsstil.

- Men eksperimentet understreker klart at det først og fremst er viktig å redusere mengden mat for å få til vektnedgang.

- Dette er et viktig poeng å understreke fordi vi i ofte tenker at «typisk» usunne matvarer vil føre til vektoppgang og at «typiske» sunne matvarer ikke påvirker vekten. Hovedpoenget er at man alltid vil gå ned i vekt når energiinntaket er lavere enn det man forbrenner. I forbindelse med vektnedgang er mengde viktigere enn kvalitet på kort sikt, sier hun til ABC NYheter.

Brantsæter får støtte fra ernæringsfysiolog Kari H. Bugge i Grete Roede:

- Det er riktig at man kan slanke seg på bare usunn mat, så lenge man holder energiinntaket nede. Men det er ikke særlig sunt å gjøre det på den måten, sier hun til ABC Nyheter.

Bugge forklarer at Haubs tankegang ikke er ulik den man bruker på slankekursene hos Grete Roede:

- Vi har samme tankegang i forhold til energibehov som han har i dette eksperimentet. Vi går ut ifra den enkeltes energibruk, så tilpasser vi en meny som har energiunderskudd. Når kostholdet gir dem litt under det de trenger, så oppnår de et vekttap. Så her gjør han akkurat det samme som vi praktiserer, sier Bugge til ABC Nyheter.

Les også: Vil innføre regler for mengde salt i maten

Stemmer med nyere forskning

Begge ernæringsfysiologene mener Haubs eksperiment støtter oppunder nyere forskning på vektreduksjon:

- Forskningen viser at det er energiunderskudd som gir vektreduksjon ikke kostsammensetning, altså ikke type mat du spiser, sier Bugge.

Brantsæter viser blant annet til en britisk studie som har sammenlignet vektnedgang hos forsøkspersoner på ulike dietter.

- Forsøkspersonene oppnådde omtrent samme vektnedgang enten de spiste vanlig kost, fettredusert kost eller karbohydratredusert kost, når alle kostene hadde samme lave energimengde.

- Uansett hvilken kostsammensetning deltakerne spiste, hadde vektnedgangen i seg selv gunstig innvirkning på blodtrykket og fettstoffer i blodet, forklarer hun.

Kari H. Bugge hos Grete Roede mener det derfor er meningsløst å kutte ut hele matvaregrupper i forbindelse med vektreduksjon:

- Hvorfor skal man kutte ut en hel matvaregruppe? De ulike gruppene bidrar med forskjellige typer næringsstoffer, det å spise variert er den enkleste måten å sikre at man får i seg det man trenger og ikke får for mye av noe man ikke trenger så mye av, sier hun.

Les også: Færre kalorier - lengre liv?

Nyttig påminnelse

Forsker Anne Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet tror folk har godt av å bli minnet på at mengden energi man få i seg ikke bør overstige mengden energi man forbrenner:

- Ja, jeg tror det kan være grunn til å være bevisst på porsjonsstørrelser og mengder. Inndelingen av matvarer i «sunne» og «usunne» er også med på å skape forvirring.

- Om en matvare er sunn eller usunn beror i stor grad på hvor ofte og hvor mye man spiser, slik at vi heller burde fokusere på hva som er et helsebringende kosthold over tid.

- Samtidig er det viktig med matvarekunnskap. Merking med «nøkkelhullet» er et hjelpmiddel som skal bidra til at forbrukere kan velge produkter med lavere innhold av fett, sukker og salt. Det betyr likevel ikke at disse matvarene ikke kan gi for mye energi dersom man spiser mye av dem, sier Brantsæter til ABC Nyheter.

Les også: Nøkkelhullmerket mat koster flesk

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:44 Kamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22 Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08 Brexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51 Flere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Stortinget vedtok regler som skal hindre nye byggeskandaler20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Flyalarmen har gått på nytt i Israel19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro
Siste nytt
22:44SportKamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22VerdenBoeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08VerdenBrexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51VerdenFlere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeStortinget vedtok regler som skal hindre nye byggeskandaler20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenFlyalarmen har gått på nytt i Israel19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro
Populært