Meny

Vil gi små barer dispensasjon

I Nederland kan røykerne snart ta seg en sigarett inne på barer igjen - uten å bryte loven. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I liberale Nederland vil myndighetene lette på røykeloven for små barer.

Nederlandske myndigheter gir barer og utesteder som er mindre enn 70 kvadratmeter dispensasjon fra den nye strenge røykeloven som ble innført 1. juli 2008.

Regjeringen i landet setter imidlertid strenge krav til at det kun er eieren som kan være på jobb for å få fritak fra regelen.

- Unntaket gjelder kun for små barer uten personale på jobb, heter det i en uttalelse fra det nederlandske helsedepartementet.

Skal skiltes

I tillegg må de barene som får dispensasjon henge opp skilter som advarer kundene om at dette er «et etablissement der røykere ferdes», melder expatica.com.

Røykeloven som ble innført i Nederland for litt over to år siden er ikke ulik den vi har i Norge, men tillater utestedene å bygge egne røykearealer.

Dannet motstandsgrupper

Kort tid etter at forbudet ble innført, dannet bareiere motstandsgrupper og samlet inn penger fra gjester og andre støttespillere. Pengene gikk til en felleskasse som skulle hjelpe de som fikk bøter og som måtte betale saksomkostninger for å ha trosset forbudet.

I fjor kom to forskjellige domstoler i landet frem til at forbudet urettmessig diskriminerte de små barene. Men kjennelsene ble annullert, og dommene er opprettholdt.

Det var helseminister Edith Schippers som onsdag informerte parlamentet om forslaget, som er i tråd med den nye avtalen til den nye høyrekoalisjonen i landet.

Helsedepartementets talsperson Inge Fredriksen sier til nyhetsbyrået AFP at avgjørelsen må godkjennes i parlamentet før loven kan iverksettes.

Den nye minoritetskoalisjonen i Nederland består av det høyreliberale partiet Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) og kristendemokratene Christen-Democratisch Appèl (CDA), som har støtte fra partileder Geert Wilders fra det omstridte ytre høyre-partiet Partij voor de Vrijheid (Partiet for frihet).

Støttes av regjeringspartiene

Alle tre partiene, som til sammen har 85 av 150 mandater i det nederlandske parlamentet, støtter forslaget.

Helseminister Schippers vil med lovforslaget bidra til at forbrukerne skal få større valgfrihet, samtidig som baransatte fremdeles vil være beskyttet mot farene ved å utsettes for tobakksrøyk.

Inntil en ny lov er på plass, vil ikke brudd på håndhevelsen av det eksisterende røykeforbudet være et prioritert område, og allerede utstedte bøter til barer som har brutt loven vil bli trukket tilbake.

Nesten halvparten brøt loven

Tidligere i år kom det frem at rundt 41 prosent av alle nederlandske utesteder har brutt loven.

Innehaverne forsvarte lovbruddet med at de ville risikere økonomisk ruin dersom de viste røykende gjester ut. Mange av stedene unnskyldte seg også med at å bygge egne røykerom enten ville bli for kostbart eller lokalet ville være for trangt.

I Nederland finnes det mer enn 5.500 barer, og rundt 3.000 av dem er bemannet av eieren alene.

Populært