Meny

– Kjenner ikke til amerikansk overvåking

Folk som var knyttet til den amerikanske ambassaden i Oslo skal ha blitt overvåket av PST, melder TV 2. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre nordmenn skal være registrert som «mistenkelige» av en etterretningsgruppe som driver overvåking for USA i Norge, melder TV 2. Justisminister Knut Storberget (Ap) har ikke vært kjent med overvåkingen.

USA har de siste ti årene bygd opp etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) ved sine utenriksstasjoner verden rundt.

I Oslo har målet ifølge TV 2 vært å drive systematisk overvåking av nordmenn.

Hovedkvarteret var i den såkalte Handelsbygningen, like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

Registrert og fotografert

Ifølge TV 2s kilder består gruppen av et sted mellom 15 og 20 personer. Disse skal ha jobbet på skift og drevet overvåking 24 timer i døgnet. Flere av gruppens medlemmer har tidligere jobbet i norsk politi.

Personer som er blitt oppfattet som mistenkelige og mistenkelig aktivitet er blitt registrert og fotografert, og deretter er rapportene blitt levert ambassadens sikkerhetsoffiser der materialet er analysert og lagt inn i en database ved navn SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Flere hundre nordmenn skal ha sitt navn i denne basen, opplyser kilder til TV 2. For disse kan registreringen være ensbetydende med at de blir nektet innreise til USA.

Hindre terror

Formålet med overvåkingen er ifølge amerikanerne å hindre terror mot USAs ambassade og ambassadørboligen i Oslo.

Amerikansk UD bekrefter overfor TV 2 at en SDU-enhet er etablert i Norge og at enhetene bidrar med informasjon til SIMAS.

– Våre stasjoner rundt om i verden samarbeider med vertslandets myndigheter og deler informasjon. Alle våre aktiviteter er klarert med vertslandet, sier Philip J. Crowley, som er en talsmann for amerikansk UD.

Men norsk UD avviser at de er kjent med virksomheten.

Ikke avdekket

Heller ikke justisminister Knut Storberget (Ap) har vært kjent med amerikanernes overvåking og registrering av nordmenn.

– Jeg kan vanskelig nå i kveld ta stilling til verken faktum eller om man har gått over grensene for lovreglene vi har her i landet. Vi må ta forbehold om faktum, og derfor har vi gjort undersøkelser i Justisdepartementet og vi har satt i gang underliggende organer, om det er slik at man har hatt noen som helst godkjenning av aktiviteter som skulle stride med norsk lov. Men så langt har vi ikke brakt det i erfaring, sier Storberget til TV 2.

Ukjent for Dørum

Odd Einar Dørum (V) var justisminister da den hemmelige etterretningsgruppen ble etablert i 2000. Han kjenner ikke til gruppen og stiller spørsmål ved hvorfor han ikke ble informert om virksomheten.

– De skulle ha informert meg, og de skulle ha diskutert det på en ærlig og ryddig måte. For å si det veldig enkelt: Jeg ville aldri noen gang likt at noen hadde operert på norsk jord på en måte som jeg ikke hadde kjennskap til, sier Dørum til TV 2.

Advarte mot lovlighet

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt sier til TV 2 at de er kjent med deler av virksomheten, og at denne er blitt oppfattet å være innenfor norsk lov.

Kommunikasjonsdirektør Tron Hugubakken i PST sier at de er kjent med at den amerikanske ambassaden driver aktivitet for egenbeskyttelse.Andre kilder i PST opplyser at de ved noen anledninger skal ha tatt opp spørsmål om lovligheten ved virksomheten med USAs ambassade.

Populært