Meny

Kronprinsen stanset av vulkanutbrudd

Vulkanen Merapi på Java i Indonesia hadde et nytt utbrudd onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag eksploderte vulkanen Merapi på øya Java for tredje gang på åtte dager. Nå legger kronprins Haakon om planene for besøket sitt i Indonesia neste uke.

I utgangspunktet skulle kronprinsen i perioden 8. til 10. november besøke Jakarta, Aceh og Yogyakarta på reisen som goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP.

Mens Jakarta og Aceh ligger henholdsvis 400 og 2.000 kilometer fra Merapi, er Yogyakarta bare 30 kilometer fra vulkanen.

– Besøket til Yogyakarta er tatt ut programmet av hensyn til nødhjelpsoperasjoner som foregår i området. Han skal fremdeles besøke Jakarta og Aceh for å få et innblikk i hvordan et land i rask framgang takler klimaendringer, naturkatastrofer og demokratiutfordringer, opplyser assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Slottet til NTB.

Full panikk

To mindre jordskjelv som målte 5,4 og 6,0 på Richters skala rystet ulike deler av Indonesia onsdag. Kombinert med et eksplosivt utbrudd fra vulkanen Merapi på Java illustrerte de hvor sårbar øygruppa med 240 millioner innbyggere er for naturkreftene. Onsdagens utbrudd var Merapis tredje siden 26. oktober.

– Dette er kraftigere enn de to foregående utbruddene 26. og 30. oktober, sier den indonesiske geologen Subandrio til AFP.

I over to timer sprutet lava og glødende steinmasser ut av krateret, noe som skapte ny panikk blant dem som bor i nærheten. Til tross for at de etter åtte dager er blitt vant til å se askeskyen over Merapi, var det mange som kastet seg på motorsyklene sine og flyktet for livet.

– Det brøt ut kaos og panikk i flyktningleiren i Glagaharjo, 10 kilometer unna. Noen gråt og skrek hysterisk, andre besvimte, mens flere hundre rømte fra leiren umiddelbart, sier redningsarbeideren Anwar til AFP.

Sikkerhetssone

Myndighetene har utvidet sikkerhetssonen rundt Merapi fra 10 til 15 kilometer. Alle som befinner seg mindre enn 15 kilometer fra vulkanen, må evakueres. En tung askesky ligger over området, og flere flyselskaper har innstilt flygingene i området.

Etter det første utbruddet, der 36 mennesker mistet livet, ble 75.000 innbyggere evakuert til nyopprettede flyktningleire. Mange av disse ligger innenfor den nye faresonen og må flyttes.

Geologene spår flere utbrudd framover, men ikke så kraftige som onsdagens.

Les også: Større enn tidligere utbrudd

(©NTB)