Meny

Obama tar ansvar for frustrasjonen

President Barack Obama tar mye av ansvaret for Demokratenes valgnederlag på sin kappe. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen valgnetter er mer morsomme enn andre, sa president Barack Obama som valgets taper onsdag. Han tok mye av ansvaret for Demokratenes nederlag på egen kappe.

Demokratenes valgnederlag, bare to år etter at Obama skapte tro på forandringer i landet, var et resultat av frustrasjon, fremhevet presidenten på sin pressekonferanse.

– Noen valgnetter er mer morsomme enn andre. Noen er slitsomme, noen er ydmykende. Men alle valg, uavhengig av hvem som vinner eller taper, minner oss om at det er folket vi har privilegiet å tjene, som har makten i et demokrati, sa presidenten.

– Gårsdagens valg bekreftet at folk er frustrerte over den økonomiske situasjonen. Vi har skapt fremskritt, men for mange har ikke sett dem. Som president tar jeg ansvar for det, sa han.

Ansvar

På direkte spørsmål fra AP om han tok ansvaret for nederlaget, sa Obama at han tar «direkte ansvar for at vi ikke har gjort nok».

Nå kan det bli enda vanskeligere for ham. Republikanerne har muligheten til å stikke kjepper i hjulene for mange av forslagene hans. Obama måtte blant annet innrømme at han er villig til å høre på eventuelle forslag til endringer i helsereformen.

– Jeg vil snakke med både Demokratene og Republikanerne. Jeg sier ikke at det blir lett. Jeg sier ikke at vi kan bygge bru på alle områder. Det er en grunn til at vi har to partier her i landet. Begge partier har prinsipper de ikke kan vike på, sa Obama.

Arbeidsplasser

– Men vi skylder folket å konsentrere oss om å skape jobber. Vi må være sterke og vi må stå sammen. Ingen person eller parti har monopol på visdom, derfor vil jeg høre på alle. Derfor vil jeg ha en ærlig og god debatt. Derfor vil jeg invitere demokrater og republikanere med i en diskusjon om hvor vi går som nasjon, sa presidenten.

Forakt for Washington har gitt grobunn til Tea Party-bevegelsen. Obama understreker at det er viktig at Washington jobber for folket og ikke mot det.– Selv om vi er stolte demokrater og stolte republikanere, er vi mer stolt over å være amerikanere. Det må vi huske på, minnet presidenten om.

Les også: Tviler på Obamas taktiske evner

Les også: Tøff hverdag for Obama

(©NTB)

Populært