Meny

Venstreradikal gruppe skremmer Europa

Sivilkledd gresk politi bærer utstyr inn til den russiske ambassaden i Aten etter at en liten brevbombe gikk av inne i ambassaden. Greske myndigheter har stanset all flypost ut av landet etter at en rekke pakker med eksplosiver er sendt til flere ambassader og regjeringskontorer i både inn- og utland. Foto: REUTERS / John Kolesidis / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En militant gruppe venstreradikale ungdommer mistenkes for å stå bak spredningen av bomber fra Hellas. Myndighetene lover hard hånd og ingen nåde.

Fakta om Conspiracy of Fire Nuclei:

* En gruppe militante, greske ungdommer uten kobling til andre ekstreme grupper i landet eller utlandet. Kjemper mot kapitalismen, forbrukermarkedet, overdreven maktbruk i politiet og utnyttelse av arbeidskraft.

* Har stått bak brannbomber, ildspåsettelser og andre aksjoner de siste årene. Har vært aktive siden midten av tiåret, men aktiviteten økte kraftig fra 2008.

* Gruppen bruker stort sett ikke tradisjonelle våpen, men tilgjengelig materiale som gassbeholdere, krutt fra fyrverkeri og trykkokere. Kunngjør ofte sine angrep på internett. Disse to trekkene skiller gruppen fra andre ekstreme grupper i landet.

* Har ingen kjent leder, og det går heller ingen rykter om at en slik leder finnes.

* Politiet mistenker gruppen for å stå bak pakkebomber adressert til europeiske ledere, offentlige kontorer og ambassader i Hellas.

(Kilder: AFP, Reuters, NTB)

Gresk politi sier at minst tre personer, kanskje fire, har stått bak bombene som er sendt til en rekke ambassader i Aten og også ut av landet.

To menn er allerede pågrepet. Gruppen politiet mener står bak, Conspiracy of Fire Nuclei, omtales som en urban geriljagruppe.

Politiet antar gruppen består av ungdommer uten kobling til andre ekstreme grupper – heller ikke i utlandet. Det skal ikke være noen leder av gruppen, som er blitt stadig mer aktiv siden 2008.

Tidligere har aksjonene variert fra brannbomber og ildspåsettelse til detonering av hjemmelagde bomber. Gruppen har vanligvis ringt inn anonyme tips i forkant av aksjonene.

Les også: Pakkebombe i Hellas adressert til Sarkozy

Vil ikke la seg terrorisere

– Demokratiet kan ikke terroristers, sa den greske statsministeren Giorgos Papandreou onsdag etter to dager med stadige avsløringer av pakkebomber adressert til europeiske ledere og ambassader.

– Uansvarlige og feige handlinger vil ikke lykkes i å ødelegge det greske folkets arbeid med å gjenopprette vår troverdighet og økonomi, sa statsministeren.

En av pakkebombene var adressert Frankrikes president Nicolas Sarkozy, mens andre skulle til Tysklands statsminister Angela Merkel og den italienske statsministeren Silvio Berlusconi. Totalt er det oppdaget minst 14 mistenkelige pakker siden mandag.

Les også: Fant mistenkelig pakke på Merkeles kontor

Ingen nåde

Papandreou lover at de som står bak, ikke vil bli vist nåde. Senest i fjor mente politiet at Conspiracy of Fire Nuclei var blitt påført et kraftig slag da sprengstoff og annet materiale ble konfiskert i en razzia i Aten. Men gruppens angrep stoppet ikke av den grunn.

Politiet sier at pakkebombene gruppen knyttes til, består av sprengstoff skjult i bøker og dokumentmapper. Foreløpige undersøkelser tyder på at krutt fra fyrverkeri er benyttet til å lage bombene. Dette harmoniserer med gruppens tidligere fremgangsmåte.

Kan være flere bomber

Gresk politi mener også at flere bomber kan ha blitt sendt til utlandet fra Hellas.

Landet har stanset all flypost ut av landet som et sikkerhetstiltak.

– Dersom det er sendt flere pakkebomber, må de allerede være ute av landet. Leverandørene har sjekket, og det er ikke funnet noen flere for levering i Hellas, sier en politikilde.

Ifølge en tysk regjeringskilde vil tyske myndigheter be EU innføre nye sikkerhetstiltak for pakkefrakt i luften. Ifølge kilden skal dette diskuteres på et EU-toppmøte i desember.

Les også: Eksplosjon ved ambassaden til Sveits

Var nervøs

Ingen er blitt alvorlig såret av brevbombene, som ifølge politiet har vært for små til å drepe.

De to mennene som er pågrepet, er 22 og 24 år.

Politiet fant fram til de to mennene etter at postansatte hadde varslet om dem. Den ene mannen skal ha tiltrukket seg oppmerksomhet på postkontoret ettersom han virket svært nervøs og forlot kontoret uten kvittering og vekslepenger.

De to ble pågrepet på en busstasjon like i nærheten av kontoret.

– Økt rekruttering

Gruppen har gått til åpen kamp mot kapitalismen og forbrukersamfunnet. En analytiker i IHS Global Insight mener kostnadskuttene i det økonomisk pressede Hellas trolig har utløst pakkebombeskredet.

– Med tanke på at venstreradikale, militante grupper vanligvis gir kapitalismen skylden for landets økonomiske problemer, kan de upopulære kostnadskuttene øke rekrutteringen til slike grupper, sier IHS-analytiker Blanka Kolenikova.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært