Meny

Tviler på Obamas taktiske evner

President Barack Obama maktet å fremstå som en samlende figur hevet over partipolitikk da han kjempet for å bli valgt til president. Men som president har han ikke greid å drive det taktiske spillet som trengs for å få til et samarbeid, mener USA-ekspert. Her snakker han på et politisk møte i Chicago, tre dager før mellomvalget. Foto: Reuter /SCANPIX/Montasje ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er president Barack Obama som er mest tjent med å få til et godt samarbeid med Republikanerne, mener USA-ekspert Svein Melby. Spørsmålet er om Obama har de taktiske evnene som trengs.

– Dømt ut fra de to årene Obama har vært president, har han ikke greid å fremstå som en samlende figur. Han har verken vist interesse eller begavelse for det taktiske spillet i Washington, sier Melby til NTB.

Les også: Stoltenberg: - Vanskeligere å få til klimaavtale

– Han har trodd at han ville kunne overbevise med logiske argumenter, men politikk er også mye følelser. Dette mestret han i 2008, men som president har han helt mistet den evnen, mener Melby.

Les også: Obamas nye, tøffe hverdag etter tapet

Han spår at Obama står overfor mange fallgruver og dilemmaer de to neste årene. Ikke bare må han forsøke å samarbeide med Republikanerne for ikke å bli helt handlingslammet. Han må også passe seg for å ikke støte bort venstresiden i eget parti.

– Hvis Obama blir for samarbeidsvillig, kan han få en utfordrer fra venstresiden i eget parti før presidentvalget i 2012. Det er aldri heldig for en sittende president, sier Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Fortsatt nei-parti?

Etter tirsdagens mellomvalg, der Republikanerne greide å sikre seg flertallet i Representantens hus, vil partiet gjøre hva det kan for også å sikre seg Det hvite hus og Senatet i 2012.

De to siste årene har partiet vunnet stort på å være et protestparti mot Obamas politikk, men ifølge Melby er det ikke sikkert at strategien som nei-parti vil være like vellykket framover.

Les også: Tidenes skitneste valgkamp er over

– Resultatet i mellomvalget gjør at de nå er medansvarlige for politikken. En litt mer konstruktiv tilnærming vil være taktisk klokt, tror Melby.

Obama var onsdag kjapt ute med å ringe sentrale republikanske politikere for å skape grobunn for samarbeid. I en telefonsamtale med den nye lederen for Representantenes hus, John Boehner, sa presidenten at han gleder seg til å jobbe med ham, ifølge Det hvite hus.

– En slik uttalelse skal man ikke ta for mer enn den er verdt, smiler Melby. Han tror det er Obama som har mest å tape på et dårlig samarbeid. For med makten i både Det hvite hus og Senatet vil Demokratene fortsatt få hovedansvaret for politikken av folk flest.

Upopulære resultater

Skal Obama bli gjenvalgt i 2012, bør han helst oppnå resultater på områder som energi, utdanning og innvandring og ikke minst ta grep om skattepolitikken og offentlige utgifter.

– Det snodige er at han har oppnådd mye på to år, men det er på områder som folk ikke har takket ham for. Han klarte å få gjennom helsereformen, som generasjoner før ham har forsøkt, men når folk står i fare for å miste jobb og hjem, har de oppfattet dette som en helt feil prioritering, sier Melby.

– I sine to år som president har Obama sviktet helt på det han lyktes med i 2008, nemlig å fremstå som en nasjonal lederfigur som hevet seg over partipolitikken, fremholder forskeren.

Han tviler også på at Obama vil greie å omstille seg slik Bill Clinton klarte etter å ha fått flertallet mot seg i begge Kongressens kamre i 1994.

– Bill Clinton var utrolig flink til å skifte gir. Jeg tviler på at Obama vil greie å reintrodusere seg selv slik han gjorde. Obama ser ut til å ha en grunnleggende tro på sin strategi og kan ha mindre evne til å justere seg, sier Svein Melby. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært