Meny

Født av jomfru

En boa constrictor i et bur under en pressekonferanse ved John F. Kennedy International Airport i New York onsdag. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22 boa constrictor-slanger har blitt født ved jomfrufødsel.

Moren fikk to kull, et i 2009 og et i 2010, totalt fikk hun 22 unger, melder New Scientist. Alle var hunner, og alle hadde den samme «karamellaktige» kroppsfargen. Genetiske analyser bekreftet at de ikke er i slekt med noen av hannslangene hunnen har paret seg med.


De unge slangene har to W-kromosomer. Vanligvis har hannslanger to Z-kromosomer og hunner en Z og en W. Så i teorien burde slangens avkom vært enten ZZ eller WW. Men WW-dyr har aldri tidligere blitt påvist, og det har vært vanskelig å fremstille dem i laboratorier.

Det er uklart hvordan disse dyrene overlever, og hvorfor moren har laget så mange av dem. Jomfrufødsel, eller partenogenese, er som regel en nødløsning for hunner, som lar dem reprodusere seg uten menn.

Jo mer fenomenet blir studert, dess vanligere later partenogenese til å være i naturen. Mange insekter nyttegjør seg jomfrufødsel, og det samme gjelder visse haisorter.

Populært