Meny

Misbruk øker faren for psykose

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En australsk studie tyder på at barn som blir seksuelt misbruk har høyere risiko for å utvikle schizofreni og andre psykotiske forstyrrelser.

Faren er særlig stor hvis misbruket involverer penetrasjon, skriver Science Daily.


Tidligere studier har fastslått at misbrukte barn har høyere sannsynlighet for å utvikle depresjon, angst, rusmisbruk, personlighetsforstyrrelser, posttraumatiske stresslidelser og suicidal adferd.

- Sjansen for en forbindelse mellom seksuelt misbruk i barndommen og senere psykotiske lidelser er fremdeles ikke endelig påvist, skriver forfatterne. Margaret C. Cutajar ved Monash University i Australia knyttet med sine kolleger sammen data fra politiet og helseundersøkelser i misbrukssaker til et statlig register for psykiatriske diagnoser. Antall psykiske forstyrrelser blant 2759 individer som ble seksuelt misbrukt da de var yngre enn 16 år ble sammenlignet med 4938 individer i en kontrollgruppe.

Over en 30-årsperiode hadde de som opplevde seksuelt misbruk i barndommen betydelig høyere andel psykose enn i kontrollgruppen (2,8 prosent mot 1,4 prosent). I forhold til schizofreni var tallene (1.9 prosent mot 0,7 prosent). Deltakerne var i gjennomsnitt 10,2 år da de ble misbrukt, og 1732 av sakene involverte penetrasjon av en kroppsåpning med penis, finger eller et annet objekt. Flere av de som hadde blitt utsatt for denne typen misbruk hadde opplevd psykose (3,4 prosent) og schizofreni (2,4 prosent).

(Illustrasjonsfoto forsiden: Colourbox.com)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært