Meny

Større enn tidligere utbrudd

Smeltet lava flyter fra krateret til Mount Merapi. Fotografiet er tatt med utvidet eksponeringstid. Foto: Scanpix/APF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesiske Mount Merapi hadde onsdag et større utbrudd enn det som tok livet av 36 mennesker forrige uke.
- Utbruddet pågår fremdeles. Dette er større enn de to tidligere, sier regjeringens vulkanforsker Subandrio til AFP, med henvisning til utbruddene 26. og 30. oktober.

Se utbruddet her

Indonesiske myndigheter har utvidet «faresonen» omkring Mount Merapi etter det nye utbruddet. Lokalbefolkningen i 15 kilometers radius omkring vulkanen har fått ordre om å evakuere.

Onsdag besøkte president Susilo Bambang Yudhoyono noen av de 50.000 evakuerte i deres midlertidige leire.

Les også: Nytt utbrudd

Gjentok advarsler

Glovarm gass strømmet ut av krateret til det 2914 meter høye fjellet i sentrum av Java. Presidenten gjentok forskernes advarsler om at det er sannsynlig med flere utbrudd de nærmeste ukene.

- Det vil komme flere utbrudd fra Merapi, om enn små. Dersom forholdene blir trygge kan dere vende hjem, sa han til beboerne i en leir utenfor faresonen.

Eksperter sier vulkanen fremdeles er farlig.

Yudhoyono ba de evakuerte om å være tålmodige, og lovet at regjeringen ville bistå i gjenoppbyggingen av deres landsbyer når de kan returnere.

Les også: Indonesia begraver sine døde

Flyforbud

Transportdepartementet gjentok onsdag en advarsel til flyselskap om å unngå visse ruter over Java på grunn av den vulkanske asken.

Seks fly fra Malaysia og Singapore ble kansellert tirsdag, den første dagen med flyadvarsler. Det katastroferammede Indonesia har flere dusin aktive vulkaner og ligger over møtestedet til tektoniske plater fra Det indiske hav til Stillehavet.

På øygruppen Mentawai, 1300 kilometer vest for Mount Merapi, ble mer enn 400 drept da en tsunami utløst av et jordskjelv rammet kystlandsbyer 25. oktober.

Les også: Indonesia må takle dobbeltkatastrofe

Flere tusen hjemløse

Omkring 15.000 mennesker ble hjemløse i katastrofen.

Myndighetene sier uvær hindrer nødhjelp fra å nå isolerte øyer.

- Mer enn ti skip og helikopter fra forsvaret og politiet har blitt sendt ut, men uværet har hindret dem i å distribuere mat og medisinske forsyninger, sier en representant for redningsmyndighetene.

I mellomtiden øker bekymringen for tre seilere fra New Zealand, som ikke har gitt lyd fra seg siden tsunamien. De var antatt å være på vei mot Mentawaiene natten den tre meter høye bølgen slo til.

Les også: Kjemper for å komme frem til savnede

Populært